Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Απριλίου 2009

Β.Κορέα: Eπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι άρχισε ξανά την επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων από ένα πιλοτικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, για να παράγει πλουτώνιο ικανό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σε αντίποινα για την καταδίκη, από την διεθνή κοινότητα, της αμφιλεγόμενης εκτόξευσης ενός πυραύλου που έθεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε τροχιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

“Η επανεπεξεργασία χρησιμοποιημένων καυσίμων από το πιλοτικό ατομικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο άρχισε όπως είχε δηλωθεί σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε την 14η Απριλίου”, δήλωσε εκπρόσωπος του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

“Αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής μας δυνατότητας για την αυτοάμυνα [της Βόρειας Κορέας] με κάθε τρόπο, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις εντεινόμενες στρατιωτικές απειλές από τις εχθρικές δυνάμεις”, μετέδωσε το πρακτορείο.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρεις εταιρίες της Βόρειας Κορέας που κατηγορούνται ότι στήριξαν την ανάπτυξη πυραύλων. Επρόκειτο για τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την 5η Απριλίου, όταν η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως πέτυχε να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

Την 14η Απριλίου, η Πιονγκγιάνγκ κατέστησε σαφές ότι εγκαταλείπει τις εξαμερείς συνομιλίες, που είχαν καταλήξει το 2007 σε συμφωνία για τον αφοπλισμό της, και ξαναρχίζει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του ΟΗΕ. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “ανυπόφορη προσβολή” την καταδίκη της εκτόξευσης από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Έκκληση για απελευθέρωση των δημοσιογράφων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει τις δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες στο Σταλινικό κράτος.

“Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει τις δύο Αμερικανίδες ώστε να μπορέσουν να επιστρέψους στις οικογένειές τους”,δήλωσε ο εκτελών καθήκοντα εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο δημοσιογράφοι-η Κορεατοαμερικανίδα Εουνα Λι και η Κινεζοαμερικανίδα Λάουρα Λινγκ-θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για “εχθρικές ενέργειες”,συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εισόδου στην χώρα από τα κινεζικά σύνορα.

Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα στις 17 Μαρτίου ενώ εργάζονταν για το ειδησεογραφικό κανάλι Current TV, συνιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Οι ΗΠΑ εργάζονται για την απελευθέρωσή τους μέσω της πρεσβείας της Σουηδίας στην Πιονγκγιάνγκ αφού ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Κυρώσεις σε εταιρίες της Βόρειας Κορέας
Ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις εταιρίες της Βόρειας Κορέας, μεταξύ των οποίων και μία τράπεζα, για την εμπλοκή τους στις βαλλιστικές δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας Μπακί Ιλκίν, πρόεδρος της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι εταιρίες αυτές είναι: Korea Mining Development Trading Corporation, Korea Ryonbong General Corporation και Tanchon Commercial Bank, διευκρίνισε ο Ιλκίν στους δημοσιογράφους.

Τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή κυρώσεων ακολουθούν την ανακοίνωση, στις 13 Απριλίου, από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι προτίθεται να ενισχύσει το καθεστώς των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ το 2006, ως αντίδραση στην εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου στις 5 Απριλίου.
Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube