Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2009

Ιστορική χειραψία Ομπάμα-Τσάβες

Ιστορική χειραψία Ομπάμα-Τσάβες

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην έναρξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Έτοιμος για διάλογο με την Κούβα δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιαμερικανός ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, έκαναν χειραψία στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, στο Τρίνινταντ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Από την προεδρία της Βενεζουέλας, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο Τσάβες, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της πολιτικής της Ουάσινγκτον, να χαμογελά και να κάνει χειραψία με τον Μπαράκ Ομπάμα, στην έναρξη της συνόδου κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Έτοιμος για διάλογο με την Κούβα ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Κούβα για μια σειρά θεμάτων, με κυρίαρχο εκείνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής των Αμερικανικών Κρατών, που άρχισε στο Πορτ οφ Σπέιν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε εξάλλου την πρόθεση για νέα εποχή διαλόγου με όλα τα αμερικανικά κράτη, με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν ως ισότιμους συνομιλητές τις υπόλοιπες χώρες.
Η σύνοδος κορυφής των Αμερικανικών κρατών, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη του ημισφαιρίου – πλην της Κούβας- άρχισε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τρίνινταντ εντ Τομπάγκο.
Στη σύνοδο αυτή ο Μπαράκ Ομπάμα έχει την πρώτη ευκαιρία να συναντηθεί με τους λατινοαμερικανούς ηγέτες και είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.
Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν η διεθνής οικονομική κρίση και η κατάσταση στην Κούβα, η οποία αποπέμφθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών το 1962.
Με την έναρξη των εργασιών, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ απηύθηνε έκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να άρει το «αναχρονιστικό» εμπάργκο εναντίον της Κούβας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube