Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Απριλίου 2009

«Όχι» της Αμπχαζίας στους παρατηρητές της Ε.Ε.

Την άρνηση της χώρας του να δεχτεί παρατηρητές της Ε.Ε. στο έδαφός της ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπαγκάπς.
Ωστόσο, ανέφερε πως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχει ανάγκη για την παρουσία της στο έδαφος της γειτονικής Γεωργίας, σαν προστασία απέναντι σε ενδεχόμενες βλέψεις της στην αμπχαζική επικράτεια.
«Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμπχαζία, καθώς υπάρχουν ήδη δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αρκετές για εμάς» δήλωσε ο Μπαγκάπς.

Ένας από τους λόγους που παρέθεσε ήταν το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την Αμπχαζία ως ανεξάρτητο κράτος.

Αντί αυτού, μίλησε για μεγάλη ανάγκη για ευρωπαϊκή παρουσία στη Γεωργία, με την οποία η Αμπχαζία αρνείται να έχει διπλωματικές σχέσεις όσο υφίσταται το καθεστώς του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η Αμπχαζία (όπως και η Νότια Οσετία) αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα από τη Ρωσία ύστερα από τον πόλεμό της με τη Γεωργία, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στο έδαφός της υπάρχει ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών από το 1993, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Novosti
επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube