Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2009

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ήταν «θερμό το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το κυπριακό θέμα».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο. Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο «για πολύ θερμές και εγκάρδιες συνομιλίες» που είχε με τον κ. Μουμπάρακ.
«Και από τις δύο πλευρές, επαναβεβαιώθηκε η μακρά φιλία και συνεργασία μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αμέσως μετά το επίσημο γεύμα που παραχώρησε στον ίδιο και τη σύζυγό του το προεδρικό ζεύγος της Αιγύπτου.
Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ήταν «θερμό το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το κυπριακό θέμα, για τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Αιγύπτου στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών «για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τον τερματισμό της ξένης στρατιωτικής κατοχής».
Η ανάγκη να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για το Κυπριακό, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.
Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κύπρου στις προσπάθειες του Αιγύπτιου προέδρου για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας τον «ρόλο-κλειδί» που παίζει η Αίγυπτος στο θέμα αυτό.
Επανέλαβε, εξάλλου, τη στήριξη της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεων Αιγύπτου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι κοινή η θέση του με τον πρόεδρο Μουμπάρακ πως πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις αυτές σε όλους τους τομείς.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα τη Λευκωσία – πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον κ. Μουμπάρακ.
www.kathimerini.gr-ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube