REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2009

Αργή πορεία συνεχίζει η Αγκυρα προς Ε.Ε.

Αργή πορεία συνεχίζει η Αγκυρα προς Ε.Ε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στα αριστερά) και o Μανουέλ Μπαρόζο.

Παρά τις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα συνεχίσουν να κινούνται με ρυθμό «χελώνας» εξαιτίας των σημαντικών πολιτικών και όχι μόνο προβλημάτων, παρά τις προτροπές και πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για επιτάχυνση.
Οπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν υπάρχει ένα πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ώρα, θα δούμε αν η Τουρκία είναι σε θέση να ενταχθεί και φυσικά αν η Ε.Ε. μπορεί να δεχθεί την Αγκυρα.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκικό και αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε στην Τουρκία το άνοιγμα δύο «μπλοκαρισμένων» κεφαλαίων, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ομοφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε., κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αδύνατο.
Οπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Υπουργών έχει «μπλοκάρει» οκτώ κεφάλαια εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Επιπλέον, η Γαλλία έχει «μπλοκάρει» για δικούς της λόγους κεφάλαια, ενώ και η Ελλάδα δεν επιτρέπει το άνοιγμα του κεφαλαίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να πάρει πίσω λεθρομετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την τουρκική επικράτεια.
Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, αλλά και της εντελώς αρνητικής στάσης στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας από την πλευρά ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, έχουν σαν αποτέλεσμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να κινούνται με ρυθμό «χελώνας». Από το 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόλις 10 από 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεγ. Βρετανία: Υποστήριξη στην Τουρκία
Την υποστήριξη της στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε χθες η βρετανική κυβέρνηση. «Η θέση μας είναι ότι υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης εδώ και καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube