Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2009

Βόρεια Κορέα: Οι αποδοκιμασίες μετατρέπονται σε παραχωρήσεις

Βόρεια Κορέα: Οι αποδοκιμασίες μετατρέπονται σε παραχωρήσεις

Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την Κυριακή από τη Β. Κορέα, τα κρατικά μέσα της χώρας διακήρυτταν ότι ένας δορυφόρος επικοινωνιών τέθηκε σε τροχιά και αναμεταδίδει στη γη «αθάνατους επαναστατικούς παιάνες».
Οι ΗΠΑ, που προφανώς δεν μπορούσαν να συντονιστούν και να ακούσουν το «Τραγούδι του Στρατηγού Κιμ Ιλ Σουνγκ», ανακοίνωσαν ότι ο δορυφόρος έπεσε κάπου στον Ειρηνικό μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης.
Η τεχνολογία μπορεί να απέτυχε να στείλει στο διάστημα ένα δορυφόρο, όμως η εκτόξευση του πυραύλου από τη Β. Κορέα, κατάφερε να κερδίσει τη διεθνή προσοχή. Ο πολιτισμένος κόσμος στο μεγαλύτερο μέρος του αποκήρυξε την τελευταία πρόκληση του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ. Παρ’ όλα αυτά, αν η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι ανάλογη με εκείνες του παρελθόντος, οι αποδοκιμασίες θα δώσουν γρήγορα τη θέση τους σε παραχωρήσεις.
Η εκτόξευση μπορεί επίσης να θεωρηθεί επιτυχία, ως μια παγκόσμια διαφήμιση για όσους αναζητούν τα οχήματα για να μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται ο νούμερο ένα πελάτης της Β. Κορέας, το Ιράν, που τον Φεβρουάριο εκτόξευσε έναν μικρό δορυφόρο εν μέρει χάρη στην πυραυλική τεχνολογία της πρώτης.
Η κίνηση της Πγιονγκγιάνγκ θα έπρεπε να ωθήσει την κυβέρνηση Ομπάμα ώστε να προάγει το πρωτόπειρο πυραυλικό αμυντικό σύστημα που ξεκίνησε ο πρόεδρος Μπους. Αντ’ αυτού όμως πηγές αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Πεντάγωνο να περικόψει τις δαπάνες της πυραυλικής άμυνας κατά 2 δισ. δολάρια.
Το 2006 ο κ. Μπους και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σπατάλησαν την ευκαιρία μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, όταν η Κίνα ήταν έτοιμη να ασκήσει έντονες πιέσεις. Αντίθετα δέχτηκαν την υπόσχεση του Κιμ ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και έπειτα του επέτρεψαν να καθυστερήσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους.
Αυτή είναι η ευκαιρία του κ. Ομπάμα να αντιδράσει καλύτερα. Βασιζόμενοι όμως στις χθεσινές δηλώσεις του και σε εκείνες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, που υποστήριζε την ανανέωση των προσπαθειών στο πλαίσιο των Εξαμερών Συζητήσεων, είναι απίθανο ο πρόεδρος να αλλάξει πορεία. Ο Κιμ έχει κάθε λόγο να περιμένει ότι τελικά θα πετύχει αυτό που θέλει, (μεγαλύτερη αναγνώριση, περισσότερα χρήματα και ενεργειακά εφόδια από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ν. Κορέα) και μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube