Weather Icon

Κατάσχεση τριών τόνων μορφίνης στο Αφγανιστάν

Κατάσχεση τριών τόνων μορφίνης στο Αφγανιστάν

Η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών του Αφγανιστάν κατέσχεσε τρεις τόνους μορφίνης, που επρόκειτο να μετατραπούν σε δύο και πλέον τόνους ηρωίνης, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Η ποσότητα ανακαλύφθηκε θαμμένη στην περιοχή Ασίν στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, και κατασχέθηκε σε μια επιχείρηση την οποία υποστήριξε το NATO, δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμαντ Νταούντ.

“Σε μια επιτυχή επιχείρηση χθες κατασχέσαμε 3.000 κιλά μορφίνης που ήταν έτοιμα να μετατραπούν σε ηρωίνη”, δήλωσε.
Εάν τύχαινε επεξεργασίας, η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να αποβεί στην παρασκευή 2.000 κιλών ηρωίνης που εν συνεχεία θα μεταφέρονταν λαθραία στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
“Έχουμε αναγνωρίσει αυτούς που ενέχονται στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών στο εξωτερικό και εργαζόμαστε για τη σύλληψή τους”, είπε ο Νταούντ.
Το Αφγανιστάν παράγει πάνω από το 90% του οπίου διεθνώς και αποτελεί την κύρια προέλευση της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως. Βασικός προορισμός της Αφγανικής ηρωίνης είναι πόλεις της Ευρώπης.
Η αστυνομία έχει κατάσχει εκατοντάδες τόνους οπίου και άλλων χημικών που χρησιμοποιούνται ως υλικά για την παρασκευή ηρωίνης, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε κατάσχεση τόσο μεγάλης ποσότητας μορφίνης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.
Αφγανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν περίπου 100 εκατ. δολάρια ως “φόρο” για τη φρούρηση των οδών διαμετακομιδής των ναρκωτικών το 2008–με τα χρήματα αυτά αγόρασαν, προσθέτουν, όπλα για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης και των ξένων δυνάμεων στη χώρα.
Οι προσπάθειες της λεγόμενης συμμαχίας να καταστρέψει την παραγωγή οπίου, που χρηματοδοτούνται κυρίως από τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι κάλυψαν μόλις το 10% του στόχου το 2008.
Flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube