Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Απριλίου 2009

Έκκληση αφοπλισμού προς Μ. Ανατολή απηύθυνε ο Γκιούλ

Έκκληση αφοπλισμού προς Μ. Ανατολή απηύθυνε ο Γκιούλ


Έκκληση για μια Μέση Ανατολή χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ελπίζοντας ότι η υπόσχεση ΗΠΑ και Ρωσίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξαλειφθούν τα πυρηνικά όπλα θα ενθαρρύνει την περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποσχέθηκαν να επιδιώξουν μια συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο για τη μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, καθώς επίσης και να εργαστούν για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά και να συντονίσουν την πολιτική τους για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ο Γκιούλ, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν ανέφερε πως «η Μέση Ανατολή πρέπει να γίνει μια ζώνη χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής».
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ελπίδες για πολυμερή διπλωματία αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος που παίρνω πολύ σοβαρά τις δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για αφοπλισμό και καθώς και την κοινή δήλωση των προέδρων Ομπάμα και Μεντβέντεφ στις αρχές του μήνα», είπε.
Ο Ομπάμα επισκέφθηκε στις αρχές Απριλίου την Τουρκία και είχε συνομιλίες με τον Γκιούλ. Ο τελευταίος κάλεσε όλες τις χώρες στην Μέση Ανατολή να υπογράψουν τις διεθνείς συμβάσεις για την αποτροπή της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Ευρέως θεωρείται ότι πυρηνικά όπλα διαθέτει το Ισραήλ το οποίο ωστόσο ακολουθεί μία διφορούμενη πολιτική. Η Δύση υποψιάζεται ότι και το Ιράν επιδιώκει να συμπεριληφθεί στις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.
Η Τουρκία έχει προσφερθεί να βοηθήσει στον τερματισμό της διένεξης μεταξύ της Δύσης και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης». Η Τουρκία πάντα υποστήριζε ότι οποιαδήποτε λύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να βρεθεί μέσω της διπλωματίας», ανέφερε ο κ. Γκιουλ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τον επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα να προσκαλέσει το Ιράν σε μία συνάντηση για να εξευρεθεί μία «διπλωματική λύση στο κρίσιμο θέμα του».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube