REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Απριλίου 2009

Αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων, 5ος καλύτερος «πελάτης» η Ελλάδα


Κατά 21% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των εξαγωγών και την Ελλάδα την πέμπτη θέση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η πιο σημαντική αλλαγή στο χάρτη του διεθνούς εμπορίου όπλων είναι η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην τρίτη θέση των εισαγωγέων οπλικών συστημάτων από τη 16η που καταλάμβανε την προηγούμενη πενταετία. Πρώτη στις εισαγωγές έρχεται η Κίνα (11% του συνόλου των εισαγωγών), δεύτερη η Ινδία (7%), ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη Νότια Κορέα (6%) στην τέταρτη θέση και την Ελλάδα και το Ισραήλ στην 5η (4%).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού (καθώς ευθύνονται για το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών) ακολουθούμενες από τη Ρωσία (25%), τη Γερμανία (10%), τη Γαλλία (8%) και τη Βρετανία (4%). Εντυπωσιακή είναι η εκτόξευση του όγκου των γερμανικών πωλήσεων την τελευταία δεκαετία, που αυξήθηκαν κατά 70% εξασφαλίζοντας στη Γερμανία το 10% του παγκόσμιου συνόλου. Κι εδώ κάνει ξανά την εμφάνισή του το όνομα της χώρας μας, καθώς το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται για την Ελλάδα και την Τουρκία που αγόρασαν άρματα μάχης Leopard-2Α4 και άδειες κατασκευής υποβρυχίων.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν με ανησυχία την επιστροφή της Μέσης Ανατολής στους κυριότερους εισαγωγείς όπλων -με μια αύξηση 38% την τελευταία πενταετία (κυρίως λόγω των Εμιράτων)- δεδομένου ότι πρόκειται για μια «περιοχή όπου υπάρχουν πολλαπλές πηγές εν δυνάμει συγκρούσεων και περιορισμένη εμπιστοσύνη και διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων». Ο αναλυτής του SIPRI, Πολ Χόλτομ, επισημαίνει ακόμη ότι σε μια περίοδο «που ο κόσμος χρειάζεται λύσεις συνεργασίας για τα παγκόσμια προβλήματα, η ευημερούσα διεθνής αγορά όπλων καταδεικνύει μια κατασπατάληση πόρων που δεν περισσεύουν στη διεθνή κοινότητα».
Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube