REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 9 Μαρτίου 2009

Συρία: Πιθανή μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ

Συρία: Πιθανή μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ


«Πιθανή θα ήταν μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ αλλά κανονικές σχέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν μόνο εάν το Ισραήλ έθετε τέλος στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ.
«Ισως υπάρξει μια πρεσβεία και τήρηση των τύπων αλλά εάν θέλει κάποιος ειρήνη θα πρέπει να είναι εκτενής», δήλωσε ο αλ-Ασαντ μιλώντας στην ημερήσια εφημερίδα των ΗνωμένωνΑραβικών Εμιράτων, «al-Khaleej».
«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας ειρήνης και της ειρήνης αυτής καθ’ εαυτής. Η συμφωνία ειρήνης είναι ένα χαρτί που υπογράφεις. Αυτό δεν σημαίνει εμπορικές και κανονικές σχέσεις ή τα σύνορα ή άλλα», είπε ο Σύρος πρόεδρος.
«Ο λαός μας δεν θα το δεχθεί αυτό, ειδικότερα από τη στιγμή που υπάρχουν μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη χώρα μας που η θέση της παραμένει αβέβαιη. Είναι δυνατόν κάτω από αυτούς τους όρους να υπάρχει ειρήνη με την πραγματική έννοια».
Η Συρία και το Ισραήλ είχαν πέρυσι έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και στις σχέσεις της Συρίας με το Ιράν, την Χαμάς και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
Η Συρία ζητά από το Ισραήλ την απομάκρυνση των στρατευμάτων του από το Γκολάν.
Οι έμμεσες συνομιλίες σταμάτησαν εξ αιτίας της παραίτησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ τον Σεπτέμβριο, και διασαλεύθηκαν από τον πρόσφατο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τζον Κέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Ασαντ στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα ότι η Συρία είναι έτοιμη για επανάληψη των συνομιλιών αλλά θέλει και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο Ασαντ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν τον συντονισμό με την Δαμασκό στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ ούτως ώστε το εβραϊκό κράτος να μην παραμερίσει τη λύση του θέματος με τους Παλαιστινίους.
«Πιστεύουμε ότι εάν το Ισραήλ υπογράψει (συμφωνία ειρήνης) με τη Συρία, το Ισραήλ θα βάλει στο περιθώριο το παλαιστινιακό αίτημα», είπε.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, αλλά συχνά αυτή περιγράφεται ως μια «ψυχρή» συμφωνία από τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών διευρύνθηκαν λίγο πέρα από κυβερνητικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube