REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Μαρτίου 2009

Θύελλα για τη συνάντηση Χίλαρι – Ταλάτ

Θύελλα για τη συνάντηση Χίλαρι – Ταλάτ

Η διαρροή της επικείμενης συνάντησης της κ. Χίλαρι Κλίντον με τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα διαμαρτυρήθηκε έντονα, αντίθετα από την Αθήνα και τη Λευκωσία που τηρούν χαλαρή στάση και δείχνουν διάθεση να «χωνέψουν» το τρίτο χαστούκι της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ηδη, γνωστοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει συναντήσεις με την κ. Κλίντον, ενώ θααποσταλούν επιστολές στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ηγέτη στις 25 Μαρτίου, θα θέσει το θέμα της επίσκεψης Ταλάτ και θα διαμαρτυρηθεί για τις αμερικανικές επιλογές σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία στον κ. Ταλάτ παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε ήδη η ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνομιλία της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κατοχικό ηγέτη.

Θύελλα για τη συνάντηση Χίλαρι – Ταλάτ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης και εισηγήθηκε στον κ. Ταλάτ να επιδιώξει συνάντηση με το «Ελληνικό Λόμπι» και το προεδρείο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Εάν γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, που ο κατοχικός ηγέτης θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Ελληνοκύπριους της Αμερικής.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε σχετικά, δεν θέλησε να τοποθετηθεί. «Δεν γνωρίζω», είπε, «δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση, θα δω εάν μπορώ να σας δώσω μία απάντηση». Αλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο» για το θέμα, ενώ διπλωματική πηγή ομολόγησε πως μετά τις αντιδράσεις γίνονται δεύτερες σκέψεις να προταθεί δηλαδή στον κ. Ταλάτ να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών. Στην περίπτωση αυτή, ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πέρα από την κ. Κλίντον, η αμερικανική πρεσβεία πρότεινε να γίνουν συναντήσεις με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Τζόουνς, καθώς και με σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και τον κ. Ντάρπιν, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα και είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη.
Ο κ. Ταλάτ φέρεται να ταξιδεύει στις ΗΠΑ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, στις 27 Μαρτίου.
Η Λευκωσία αντέδρασε μουδιασμένα στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για το επικείμενο ραντεβού της κ. Κλίντον με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δημόσια, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε την έκφραση δυσαρέσκειας. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε το θέμα και αυτοί που πρέπει να κινηθούν, κινούνται», ανέφερε λακωνικά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε πως δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη η πολιτική και διπλωματική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Υπέδειξε συγχρόνως -αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Χριστόφια- πως τέτοιες εξελίξεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν, να μας κινητοποιήσουν «και να μας κάνουν να αντιληφθούμε επιτέλους ότι οι συμμαχίες και τα ερείσματα στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν θα πρέπει να οικοδομούνται στη βάση των ιδεολογικών προσεγγίσεων των ηγετών ή των καθεστώτων».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube