Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Μαρτίου 2009

«Στρατηγική εξόδου» των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

«Στρατηγική εξόδου» των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και στην εκπομπή “60 λεπτά” τόνισε ότι μόνη η στρατιωτική ισχύς δε μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στο Αφγσνιστάν και ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει “μια στρατηγική εξόδου” ως μέρος της νέας πολιτικής της που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η πιό δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρει αφότουεγκαταστάθηκε στο Λευκό Οίκο ήταν αυτή της αποστολής “περισσότερων αμερικανικώνστρατευμάτων στο Αφγανιατάν”, δηλαδή 17 χιλιάδων στρατιωτών επιπλέον. “Πιστεύω ότι ήταν καλό αυτό που έκανα” είπε.
“Αλλά επιμένω ότι δεν πρέπει να θεωρούμε πως μόνο μια καθαρά στρατιωτική προσέγγιση στο Αφγανιατάν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα” είπε και επισήμανε: “Αυτό που αναζητούμε είναι μια σφαιρική στρατηγική. Και θα πρέπει να είναι μια στρατηγική αποχώρησης”. Η πρώτη προτεραιότητα στο Αφγανιστάν, όπου ο πόλεμος κατά των εξεγερμένων Ταλιμπάν διαρκεί πάνω από επτά χρόνια, είναι “να υπάρξει σιγουριά ότι η Αλ Κάιντα δε μπορεί να επιτεθεί στο αεμρικανικό έδαφος , στα αμερικανικά συμφέροντα και στους συμμάχους μας. Και υπάρχει πλήθος πραγμάτων που είναι ανάγκη να κάνουμε για να υπηρετήσουμε αυτή την προτεραιότητα”.
“Πρέπει να ενισχύσουμε τις οικονομικές δυνατότητες του Αφγανιστάν. Πρέπει παράλληλα να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες έναντι του Πακιστάν και να έχουμε μια προσέγγιση πιό περιφερειακή” του αφγανικού προβλήματος, “κατι που δεν θα είναι εύκολο στο Αφγανιστάν από πολλές απόψεις” εκτίμησε ο κ.
Ομπάμα που παραδέχτηκε ότι “ήταν πιό εύκολα στο Ιράκ απ ότι στο Αφγανιστάν”, που είναι μια χώρα πολύ φτωχή, πιό απαίδευτη, χωρίς δομές συνορεύουσα με το Πακιστάν όπου οι ζώνες στο βόρειοδυτικό τμήμα του λειτουργούν ως βάση των εξεγερμένων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube