Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Μαρτίου 2009

Τι θα συζητήσει ο Ομπάμα στην Τουρκία

Τι θα συζητήσει ο Ομπάμα στην Τουρκία

Aρμένιοι στην τουρκική αγχόνη, την περίοδο της Γενοκτονίας. Η επίσκεψη Ομπάμα απομακρύνει το ενδεχόμενο της δικαίωσης των θυμάτων, ενώ μάλλον θα συμβάλλει στη δικαίωση των θυτών.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν λεπτομέρειες απο το κοινωνικό και διπλωματικό πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.
Ο Ομπάμα θα είναι ο 5ος Αμερικανός Πρόεδρος, που θα επισκεφθεί την Τουρκία, στην οποία θα παραμείνει δύο ημέρες, στην Άγκυρα και στην Κων/πολη, αντίστοιχα.
Ο Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται στην Άγκυρα το βράδυ της 5ης Απριλίου, θα πραγματοποιήσει την επόμενη μέρα σημαντικές επαφές στηντουρκική πρωτεύουσα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα μιλήσει από το βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από το οποίο θα στείλει σημαντικά μηνύματα.
Ο Ομπάμα, στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Π/Θ Ερντογάν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται και η συνάντηση των πρώτων κυριών. Μετά τις επαφές αυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Π/Θ Ερντογάν θα μεταβούν στην Κων/πολη για να λάβουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου για τη Συμμαχία των Πολιτισμών. Σχεδιάζεται οι δύο άνδρες να μεταβούν στην Κων/πολη με το ίδιο αεροπλάνο, αλλά δεν έχει διασαφηνισθεί ακόμη ποιας πλευράς το αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Ομπάμα, στις 7 Απριλίου, θα παρακαθίσει στο γεύμα, που θα παραθέσει ο Π/Θ Ερντογάν προ τιμήν του και, στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στην περιοδεία, που θα γίνει στο Βόσπορο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Π/Θ Ερντογάν και τα μηνύματα, που θα στείλει στο μουσουλμανικό κόσμο, αναμένονται με ανυπομονησία.
Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψη Ομπάμα, τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κων/πολη θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην Άγκυρα θα ανασταλούν οι άδειες περισσότερων από 10.000 αστυνομικών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν προβλέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση στο αεροδρόμιο Εσέμπογα της Άγκυρας. Ο Ομπάμα, που θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο συνοδευόμενος από αυτοκινητοπομπή, δεν είναι γνωστό ακόμη ποια πορεία θα ακολουθήσει προς το κέντρο της πόλης, ενώ κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν άνδρες των δυνάμεων ταχείας επέμβασης και των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, άρχισε να διαφαίνεται ποια θέματα θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. Καταρχάς, θα συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ. Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον, είναι η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και τα τυχόν αιτήματα που θα ήθελε να θέσει η τουρκική πλευρά σχετικά με αυτό. Η συνεργασία όσον αφορά την τρομοκρατία και η τελευταία κατάσταση σχετικά με το Ιράκ αποτελούν σημαντικά θέματα σε μια περίοδο, κατά την οποία θα γίνουν εκκλήσεις στο ΡΚΚ να εγκαταλείψει τα όπλα.

Oι Τούρκοι επιδιώκουν την νομιμοποίηση του Μουσταφά Κεμάλ, που υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, και λόγω της ενεργού ανάμειξής του στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και μέσω αυτού όλων των εγκλημάτων που έχουν διαπραχτςί εναντίον των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας. Γι’ αυτό το λόγο στην ουσία υποχρεώνουν τους ξένους ηγέτες πυο επισκέπτονται την Άγκυρα, να καταθέτουν στεφάνια στο μαυσωλείο του.
Ένα άλλο θέμα, που θα συζητηθεί, είναι οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας των Αρμενίων. Ως γνωστόν, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο Ομπάμα, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1915, θα χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία». Αναμένεται η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει μηνύματα, όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, και ο Π/Θ Ερντογάν να αναφέρει απευθείας τις απόψεις της Τουρκίας.
Πέραν αυτών, κατά τις επαφές, θα συζητηθούν θέματα, όπως το Κυπριακό, το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η αύξηση του εμπορικού δυναμικού, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι σχέσεις με το ΔΝΤ. Μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν, θα είναι επίσης το Μεσανατολικό, το Ιράν και η Συρία.
Έτσι, τα θέματα, που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, έχουν ως εξής:

* Στρατηγικά θέματα.
* Θέματα ασφάλειας της περιοχής.
* Οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας των Αρμενίων.
* Τα θέματα του Ιράκ και της Μ. Ανατολής.
* Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
* Οι οικονομικές σχέσεις και η παγκόσμια κρίση.
* Η Cumhuriyet σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Ο Ομπάμα θα ζητήσει στρατιώτες» και τον υπέρτιτλο «Στην ημερήσια διάταξη και το Αφγανιστάν» γράφει ότι οκτώ Αμερικανοί ειδικοί επί θεμάτων Μέσης Ανατολής, που πραγματοποίησαν επαφές στην Άγκυρα και στην Κων/πολη, είπαν ότι ο Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του, θα ζητήσει από την Τουρκία να γίνει γέφυρα για τις απ΄ ευθείας συνομιλίες με το Ιράν και θα ζητήσει επίσης την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
* Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Οppenheimer τόνισε ότι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ είναι αυτά τα δύο θέματα και ότι η αποστολή επιπλέον στρατιωτών από την Τουρκία θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί ειδικοί-εμπειρογνώμονες, που πραγματοποίησαν επαφές στην Άγκυρα και στην Κων/πολη, προέρχονται, οι περισσότεροι, από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν χθες στο Πολιτιστικό Πανεπιστήμιο της Κων/πολης με επιφανείς πρώην διπλωμάτες της Τουρκίας και εκπροσώπους των ΜΚΟ. Στη συνάντηση έλαβε μέρος, ο αντιπρόεδρος του CHP Ονούρ Οϊμέν, ο βουλευτής του ΑΚΡ από την περιοχή Ντούζτζε, πρώην ΥΠΕΞ και νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Προσαρμογής στην Ε.Ε. της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Γιασάρ Γιακίς, ο Γεν. Πρόξενος του Ισραήλ στην Κων/πολη Μοrdehai Amihai και αρμόδιοι του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κων/πολη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη και γενικά στη Μέση Ανατολή.
Ο καθηγητής Οppenheimer, απαντώντας στις ερωτήσεις της Cumhuriyet, είπε ότι η προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι τα θέματα Ιράκ ή Ισραήλ – Παλαιστίνης, αλλά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η ανακοπή του, καθώς και η παρεμπόδιση της θρησκευτικής ηγεσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ο Οppenheimer είπε ότι στην Άγκυρα συνομίλησαν με ορισμένους αρμοδίους και με εκπροσώπους ΜΚΟ. Ακόμη, είπε ότι, πριν την επίσκεψη Ομπάμα, υπάρχουν κάποιες ασάφειες στη συμπεριφορά των δύο πλευρών. Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η επίσκεψη αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Άγκυρα, λέγοντας: «Ο Ομπάμα έχει τη φήμη του καλού ακροατή και είναι ρεαλιστής. Πέραν αυτού, έχει ανάγκη από βοήθεια, διότι η ημερήσια διάταξή του στη Μέση Ανατολή είναι άκρως περίπλοκη». Ο ίδιος είπε ότι είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι η κοινή γνώμη της Τουρκίας, από τη μια πλευρά φαίνεται ικανοποιημένη από την επίσκεψη, ενώ από την άλλη, ανησυχεί.
Σύμφωνα με τον Οppenheimer, οι προσδοκίες των ΗΠΑ από την Τουρκία, όσον αφορά το Αφγανιστάν, έχουν δύο διαστάσεις. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι μισές περίπου ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν να συμβάλουν σε μια ξένη στρατιωτική δύναμη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο δε αμερικανικός στρατός, για να μπορέσει να παρεμποδίσει την αντίσταση των θρησκόληπτων εθνικιστών, χρειάζεται 15.000 επιπλέον στρατιώτες.
Στην ερώτηση εάν ο Ομπάμα ζητήσει περισσότερους στρατιώτες για το Αφγανιστάν, είπε: «Είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει περισσότερους στρατιώτες». Στο Αφγανιστάν, ήδη υπάρχουν 800 περίπου Τούρκοι στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Οppenheimer είπε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν από τις σχέσεις της Άγκυρας και της κυβέρνησης του ΑΚΡ, όσον αφορά τη συνεννόηση με τα «ηπιότερα» στοιχεία των Ταλιμπάν.
Ο Οppenheimer έχει την άποψη ότι στην περίπτωση, που οι σχέσεις με το Ιράν βελτιωθούν, αυτό θα έχει θετικές συνέπειες και για την περιοχή και ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιληφθούν το Ιράν. Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει το ρόλο γέφυρας για την παρεμπόδιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ότι αυτό δεν θα έχει την έννοια της μεσολάβησης, αλλά της βοήθειας για το ξεκίνημα των απ΄ ευθείας συνομιλιών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες, τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος του CHP Oνούρ Οϊμέν, κατά την ομιλία του, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, δεν συναντήθηκε με το CHP. O Οϊμέν είπε: «Νομίζω ότι η αξιότιμη Κλίντον δεν είχε διαθέσιμο χρόνο. Βρήκε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε μια εκπομπή γυναικών σε τηλεοπτικό δίκτυο, αλλά δεν βρήκε χρόνο να έχει συνάντηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Οι σχέσεις μας σε περίοδο ιστορικής συνεννόησης» γράφει ότι ο πρώτος σύμβουλος του Π/Θ Ερντογάν, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια ιστορική περίοδο συνεννόησης.
Ο Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με Αμερικανούς αρμοδίους ανωτάτου επιπέδου, μεταξύ των οποίων και ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, James Jones. Ακολούθως, σε δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους, είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι η πολιτική μας σε όλα τα θέματα σχεδόν ταυτίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ και ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο». Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί την Τουρκία αποτελεί ένα είδος μηνύματος γι’ αυτή την ιστορική περίοδο, για την οποία είπε ότι είναι εποικοδομητική και βασίζεται στη συνεργασία.
Όσον αφορά την πρόταση ψηφίσματος για τα γεγονότα του 1915, ο Νταβούτογλου είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτροχιαστεί η θετική πορεία των διμερών σχέσεων εξαιτίας αυτού του θέματος.
Ακόμη, τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το στρατηγικό όραμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ή των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας.
Στη συνέχεια, είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Jones και ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να επισκιάσει την επιτυχία της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία.
www.anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube