Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Μαρτίου 2009

Η τελευταία προθεσμία για την Κύπρο

Η τουρκική εφημερίδα Zaman με τίτλο «Το 2009 δεν θα είναι η τελευταία προθεσμία για την Κύπρο» καταχωρεί συνέντευξη της Σουηδής Υπουργού Cecilia Malmström, αρμόδιας για θέματα Ε.Ε., της οποίας η χώρα αναλαμβάνει την επόμενη εκ περιτροπής ευρωπαϊκή προεδρία, στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Σελτσούκ Γκιούλτασλι και τονίζει ότι η Σουηδία πιστεύει πως η Ε.Ε. φέρει «μεγάλη ευθύνη» έναντιτης Τουρκίας.
Η Σουηδία ζητεί, εφόσον η Άγκυρα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης, να τηρηθεί και η υπόσχεση που έχει δοθεί στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε..
Η Ε.Ε. στο δεύτερο ήμισυ του 2009 πρέπει και πάλι να επανεξετάσει το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμένων και αερολιμένων στην Κύπρο. Ορισμένοι ειδήμονες χαρακτηρίζουν το 2009, όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., ως έτος «συνέχισης ή τέλους».
Η Cecilia Malmström, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα, χαρακτήρισε ως ατυχή τη στάση των ηγετών της Γερμανίας – Γαλλίας. Η ίδια επεσήμανε ότι στην Τουρκία δόθηκε ομόφωνα η υπόσχεση ένταξής της, επιμένοντας παράλληλα ότι το έτος 2009 δεν πρέπει επ` ουδενί να εκληφθεί ως μια προθεσμία.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν το 2009 αποτελεί έτος προθεσμίας, η ανωτέρω είπε ότι «στο Κυπριακό δεν υπάρχει προθεσμία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η χρονιά αυτή είναι σημαντική για την επίλυση του προβλήματος. Οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετική ατμόσφαιρα. Επιθυμούμε σθεναρά να βρεθεί μια λύση. Ό,τι και αν συμβεί το 2009, οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα συνεχιστούν και κατά τη δική μας προεδρία θα εργαστούμε προκειμένου να προχωρήσουμε παραπέρα τις σχέσεις αυτές. Ελπίζω ότι ίσως μπορέσουμε να ανοίξουμε και ορισμένα κεφάλαια ακόμη. Θα ήθελα, όμως, να επαναλάβω: Δεν υπάρχει προθεσμία. Πάντοτε υπάρχει ένα αύριο».
Στην ερώτηση «εάν δεν υπάρξει μια λύση στην Κύπρο, τότε μπορεί να υπάρξει πάγωμα νέων κεφαλαίων», η υπουργός απάντησε: «Εμείς δεν εργαζόμαστε με σκοπό να θέσουμε στο περιθώριο περισσότερα κεφάλαια. Θέλουμε και αυτά τα οποία έχουν τεθεί στο περιθώριο, να ανοίξουν. Όμως, γνωρίζετε ότι σε αυτό δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνο εμείς. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των μελών».

Ενέργεια και Κύπρος: Τους τελευταίους μήνες το θέμα της ενέργειας βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Ε.Ε.. Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη ότι το κεφάλαιο της Ενέργειας πρέπει να ανοίξει άμεσα. Παράλληλα δε, γνωρίζω ότι και αρκετοί συνάδελφοί μου σκέπτονται όπως εγώ.

Η αλλαγή της εικόνας της Τουρκίας στη Σουηδία: Πιστεύω ότι στην Τουρκία υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Η παρούσα τουρκική κυβέρνηση έθεσε την υπογραφή της σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Εγώ αυτό το αντικρίζω ως μια αλλαγή κατεύθυνσης. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, είναι το εξής: «Αλλάζουμε τη χώρα και θέλουμε να την προσαρμόσουμε στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές αξίες».

Κάποιοι υποστήριξαν ότι το ΑΚΡ, μετά την αντιδικία του Ερντογάν με τον Πέρες, παρέσυρε την Τουρκία προς τη Μ. Ανατολή: Από την αντιδικία Ερντογάν – Πέρες δεν πρέπει να εξαγάγουμε και πολλά «γεωστρατηγικά» συμπεράσματα. Όμως, γνωρίζω ότι λόγω των προηγούμενων συνταγματικών προβλημάτων που υπήρχαν, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν πολλές μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω ότι μετά τις δημοτικές εκλογές οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν ένα νέο όραμα. Εάν η Τουρκία επιταχύνει το θέμα των μεταρρυθμίσεων, τότε και η Ε.Ε. θα αναλάβει μια μεγάλη υποχρέωση. Τότε θα μπορούμε να πούμε στην Τουρκία ότι «εμείς είμαστε εδώ» και ότι «σε καλωσορίζουμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, στο κλαμπ, εφόσον βέβαια θα έχεις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, τα οποία απαιτούνται». Διότι είναι αρκετά σημαντικό και η Ε.Ε. να τηρεί τις υποσχέσεις της.

Το ΑΚΡ έστρεψε την κατεύθυνση της χώρας προς τη Μ. Ανατολή;

Εγώ δεν βρίσκω κάποια ένδειξη που να με κάνει να σκεφθώ κάτι τέτοιο.
Πέρσι, την απόπειρα απαγόρευσης λειτουργίας του ΑΚΡ την είχατε χαρακτηρίσει ως ένα συνταγματικό χτύπημα: Αυτό ήταν μια απόπειρα συνταγματικού κτυπήματος. Τελικά, όμως, το δικαστικό σύστημα απέδειξε την ωριμότητά του. Βεβαίως, η επιλογή της πολιτικής εξουσίας είναι δουλειά των Τούρκων. Αναφέροντας αυτό, δεν προβαίνω σε κανέναν σχολιασμό για κανένα κόμμα. Πάντως, παρά τις ανησυχίες μας, μείναμε ικανοποιημένοι, από το γεγονός ότι ένα κόμμα, το οποίο έχει λάβει τόσο υψηλό ποσοστό ψήφων από το λαό, δεν απαγορεύθηκε.

Παρακολουθείτε την υπόθεση Εργκενεκόν;

Όχι στις λεπτομέρειές της. Αποτελεί μια άκρως δραματική ιστορία. Προσπαθώ να την παρακολουθήσω μέσω του ευρωπαϊκού Τύπου. Όμως, δεν μπορώ να πω ότι κατέχω τις λεπτομέρειες. Όπως συμβαίνει και με πάρα πολλές άλλες χώρες, έτσι και η Τουρκία έχει ένα παρελθόν που πρέπει να συζητηθεί, να διαφωτιστεί και να επιλυθεί. Σύντομα, ο Τούρκος συνάδελφός μου θα έλθει στη Σουηδία. Είμαι βέβαιη ότι μαζί του θα συζητήσουμε και την υπόθεση Εργκενεκόν.

Τι λέτε για την κουρδική τηλεόραση;

Αποτελεί ένα άκρως θετικό βήμα, μια μεγάλη πρόοδο.
Παρόλη την ισχυρή υποστήριξη της Σουηδίας, ηγέτες όπως ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας… Εμείς σε όλες τις Πλατφόρμες αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Τουρκίας. Είμαστε μια χώρα, η οποία υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας. Άλλωστε, αυτό θα το δείτε και όταν ανακοινώσουμε το πρόγραμμα της προεδρίας μας. Όμως, όπως έχετε αναφέρει κι εσείς, ορισμένες πρωτεύουσες και κάποιοι πολιτικοί, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, εξακολουθούν να είναι διστακτικοί. Αυτό είναι ατυχές. Διότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. Όλοι μαζί δώσαμε το λόγο μας στην Τουρκία. Και όλοι μαζί θα πρέπει να τον τηρήσουμε.
www.anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube