Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Μαρτίου 2009

Κύπρος: Σε ξένους πουλήθηκαν χιλιάδες σπίτια στα κατεχόμενα

Κύπρος: Σε ξένους πουλήθηκαν χιλιάδες σπίτια στα κατεχόμενα


Χιλιάδες σπίτια που έχουν χτιστεί στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, έχουν πουληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ξένους, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της κυπριακής Βουλής από αρμοδίους του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου και της Γενικής Εισαγγελίας.
Το 2002 έληξε η εικοσαετής απαγόρευση του κατοχικού καθεστώτος στην πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών που διανεμήθηκαν στους Τούρκους, αλλά έξαρση των πωλήσεων παρατηρήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά τα σχέδιο Ανάν. Ειδικότερα, σύμφωνα με…το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πουλήθηκαν επτά χιλιάδες εξοχικές κατοικίες και εκκρεμούν άλλες πέντε χιλιάδες πωλήσεις.
Πρώτοι στον κατάλογο των αγοραστών είναι οι 8 χιλιάδες Βρετανοί που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα και ακολουθούν οι Ισραηλινοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί.
Εξάλλου, τα τελευταία πέντε χρόνια πουλήθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες δεκάρια γης από Ελληνοκυπρίους σε Ελληνοκυπρίους, αλλά σε εξευτελιστική τιμή. Για την έκταση αυτή πληρώθηκαν μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ η αξία της είναι πολλαπλάσια, γεγονός το οποίο μαρτυρεί την απελπιστική οικονομική κατάσταση των εκτοπισμένων.
Η ίδια υποτίμηση αντανακλάται και στις αποζημιώσεις που επεδίκασε η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Στις 61 περιπτώσεις (από τις 381 αιτήσεις εκτοπισμένων) που διευθετήθηκαν από την επιτροπή, η αξία της γης τους εκτιμήθηκε στο 1/15 της πραγματικής της αξίας και επιδικάστηκε ποσό επτά εκατομμυρίων στερλινών. Μόνο σε δύο περιπτώσεις εγκρίθηκε η επιστροφή της περιουσίας, αλλά δεν καθορίστηκε πότε και πώς θα γίνει αυτό.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για προσπάθεια Ελληνοκυπρίων να πουλήσουν σε ξένους γη στα κατεχόμενα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube