Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 12 Μαρτίου 2009

Έκθεση για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας, Κροατίας, πΓΔΜ

Έκθεση για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας, Κροατίας, πΓΔΜ


Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από Τουρκία, Κροατία και ΠΓΔΜ
Σε συστάσεις για τις προς ένταξη χώρες προχώρησε η ΕΕ

Το μέλλον τριών υποψήφίων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ -Τουρκίας, Κροατίας και ΠΓΔΜ- απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη όταν κλήθηκε να σχολιάσει εκθέσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Στη συνέλευση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα σχετικά ψηφίσματα θα υιοθετηθούν την Πέμπτη.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της…Τσεχίας, Αλεξάντερ Βόντρα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά «το αναμενόμενο επίπεδο μεταρρυθμίσεων», αν και επικρότησε «τα θετικά βήματα που έκανε, όπως ο διορισμός ενός νέου επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».
Μάλιστα, ζήτησε από την Τουρκία να δεσμευτεί για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εξέφρασε στη συνέχεια την ανησυχία του για τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, όπως η απαγόρευση Δικτυακών Τόπων και κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά «την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου», γεγονός που «θα επηρεάσει το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν μίλησε για μία «ιδιαίτερα ισορροπημένη» έκθεση σε ό,τι αφορά την Τουρκία αλλά σημείωσε και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ειδικά για την ελευθερία της έκφρασης. Ο επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο για την επανένωση της Κύπρου.
Σχετικά με την Κροατία, ο Τσέχος υπουργός δήλωσε ότι το 2008 η χώρα πραγματοποίησε πρόοδο, αλλά έχει ακόμη να διανύσει δρόμο στην μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εκκρεμεί ακόμη η διένεξη για τα χωρικά ύδατα μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας με τη Σλοβενία να απειλεί με πάγωμα της διαπραγμάτευσης στα προγραμματισμένα κεφάλαια των συνομιλιών.
Η προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση μιας μόνιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Τέλος, ο Τσέχος αξιωματούχος χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ χώρα «με σημαντική δυναμική και μεγάλο δυναμισμό που όμως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», ενώ εξέφρασε και την επιθυμία του για «μια σωστή και αμοιβαίως αποδεκτή λύση» σε σχέση με το όνομα. Τέλος, κάλεσε τη χώρα αυτή να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube