Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 30 Μαρτίου 2009

«Η Ελλάδα χρειάζεται άλλους πολιτικούς και άλλα κόμματα»

«Η Ελλάδα χρειάζεται άλλους πολιτικούς και άλλα κόμματα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Στη ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
Κάθε φορά που ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ φώναζε «Σάτζι», ερχόταν ο «Γκιόργο», του οποίου το όνομα κάνει παρήχηση με τη λέξη «θησαυρός» στα γερμανικά. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης εργάστηκε στουπουργείο, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, και από το 2004 εκπροσωπεί το κεντρώο FDP, το τρίτο κόμμα στη χώρα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο 43χρονος πολιτικός, γιος έλληνα μετανάστη από την Ιεράπετρα, θα επιστρέψει την επόμενη τετραετία γιατί η τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο τού εξασφαλίζει την επανεκλογή.

* Πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα; Είναι πράγματι «βαρίδι» για την Ευρώπη;
– Ναι, για έναν κυρίως λόγο: το ευρώ! Στις γερμανικές εφημερίδες συζητείται ευρέως το ερώτημα εάν η ενότητα της ευρωζώνης κινδυνεύει, κυρίως εξαιτίας της Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο της Ιρλανδίας. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το εάν θα χρειαστεί ή εάν πρέπει να ενισχύσουν τις αδύναμες χώρες του ευρώ. Θυμάμαι καλά τον κύριο Αλογοσκούφη να λέει, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε υπουργός, ότι η Ελλάδα «μπήκε με ψέματα στην ΟΝΕ». Αυτό κι αν είναι ψέμα! Τότε, ως ευρωβουλευτής, του έστειλα επιστολή, γιατί ήταν πολύ χοντρό λάθος να κάνει πολιτική στο εσωτερικό χρησιμοποιώντας το εξωτερικό. Και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί έκαναν λάθη σε σχέση με το ευρώ, αλλά δεν τα διαφήμισαν. Διότι νόμισμα σημαίνει ψυχολογία. Οταν ο ένας Ελληνας λέει τον άλλο ψεύτη, ο Γερμανός το κρατάει στη μνήμη του, δεν το θεωρεί πολιτικό παιχνίδι αλλά αλήθεια. Τώρα οι Γερμανοί λένε «και με ψέματα μπήκαν και τώρα μας χαλάνε τη σταθερότητα του νομίσματος». Επίσης, δεν κατάλαβαν την εξέγερση των πιτσιρικάδων το Δεκέμβρη. Κάθε βράδυ είχαμε ζωντανή σύνδεση με την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν κατάλαβε εάν η χώρα καίγεται, εάν γίνεται επανάσταση… ή τι, τέλος πάντων, γίνεται.

* Εσείς, μισός Ελληνας, μισός Γερμανός, πώς εκτιμάτε την κατάσταση;
– Νομίζω ότι κάθε 20-25 χρόνια χρειάζεται μια διαρθρωτική αλλαγή και σήμερα έχει έρθει η ώρα της. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ν’ απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα. Χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, άλλα κόμματα. Δεν νομίζω ότι η πλειονότητα των πολιτικών μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την κρίση. Είδα με τα μάτια μου πολιτική εκδήλωση στην Κρήτη όπου είχαν έρθει τα πούλμαν με τους χειροκροτητές. Νόμιζα ότι ήμουν στο Μεσαίωνα. Δεν κερδίζουμε το μέλλον έτσι. Η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Ο Καζαντζάκης είπε ότι το να είσαι Κρητικός σημαίνει ότι έχεις ευθύνη. Εγώ λέω, το να είσαι Ελληνας σημαίνει ότι έχεις ευθύνη, αλλά οι πολιτικοί το ξεχνούν συχνά. Κι εμάς, τους Ελληνες του εξωτερικού, αυτό μας πονάει πολύ.

* Διαφαίνεται για την Ευρώπη διέξοδος από την κρίση;
– Αυτό που η κρίση φέρνει στο προσκήνιο είναι «η αλλαγή παραδείγματος». Φεύγουμε από τον κόσμο του πετρελαίου και πηγαίνουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρα, η κρατική παρέμβαση, την οποία επιβάλλει η κρίση, πρέπει να είναι σύντομη, στοχευμένη και υπό προϋποθέσεις. Ναι, να δώσει η πολιτεία χρήματα, αλλά αυτά να επενδυθούν σε καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε μετά την κρίση να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι νικητές του μέλλοντος φτιάχνονται τώρα, μέσα στην κρίση. Συναντήθηκα πρόσφατα με ιθύνοντες της Daimler και συζητήσαμε την πιθανότητα εξαγοράς της Opel, η οποία θα συνοδευτεί από κρατική επιχορήγηση. Αλλά υπό τον όρο ότι όλοι οι κινητήρες των αυτοκινήτων θα γίνουν υβριδικοί. Είναι μια λύση για το τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ουσίας.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube