Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Μαρτίου 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Τεχεράνη

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Τεχεράνη

Συγκρατημένα αισιόδοξη δείχνει η Άγκυρα για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην Τεχεράνη.
Η επίσκεψη, που έγινε με αφορμή την συνάντηση κορυφής περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την εκτόνωση της έντασης που έχει συσσωρευτεί ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ενημερωμένες πηγές.
Ο κ. Γκιουλ προειδοποιεί ωστόσο ότι καμιά διπλωματική κίνηση δεν θα είναι εύκολη, μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από όλους να αποφύγουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους λεπτούς χειρισμούς που…απαιτούνται.
Η προειδοποίηση αυτή αφορά περισσότερο την εσωτερική αντιπολίτευση που εν όψει και των δημοτικών εκλογών υποβαθμίζει και απαξιώνει κάθε κίνηση που γίνεται από τη σημερινή ηγεσία της χώρας. Η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP φαίνεται να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα λόμπι στην Ουάσιγκτον που θέλουν την όξυνση των σχέσεων με το Ιράν και την προληπτική επίθεση εναντίον της Τεχεράνης.
Το στρατιωτικό κατεστημένο, δε συμμερίζεται την άποψη αυτή της αντιπολίτευσης. Στρατιωτικοί αναλυτές στην Άγκυρα έχουν δημόσια εκδηλώσει ευχή εξομάλυνσης των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ και την αποφυγή των εντάσεων γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί δε φαίνεται να συμμερίζονται ανησυχίες που εκφράζουν άλλες δυνάμεις στη Δύση για το ενδεχόμενο επικείμενης απόκτησης από το Ιράν πυρηνικών όπλων. Θεωρούν εξάλλου ότι η διπλωματία και όχι η απειλή θα αποτρέψει εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν και η Άγκυρα δεν έχει αναλάβει κανέναν θεσμικό διαμεσολαβητικό ρόλο είναι σαφές ότι οι συνομιλίες του Τούρκου προέδρου, μπορούν να κρίνουν την επιτυχία μιας πολύ κρίσιμης διπλωματικής προσπάθειας για μια νέα αφετηρία στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ.
Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ως ενδιαφέρον ότι οι συνομιλητές του Τούρκου προέδρου στην Τεχεράνη αποφεύγουν να καταδικάσουν πολιτικά τις ΗΠΑ, παρά το ότι επαναλαμβάνει ότι η νέα αμερικανική ηγεσία δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες προσπάθειες να διορθώσει τα μεγάλα λάθη που έκανε η προηγούμενη ηγεσία.
Ο πρόεδρος Γκιούλ δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η εκλογή του κ. Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για ολόκληρο τον κόσμο.
Η αμερικανική διπλωματία φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάλυση των συναντήσεων του Προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο κ. Γκιούλ μετέφερε στους Ιρανούς ηγέτες το ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι διατεθειμένος να θέσει νέες βάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και προέτρεψε ένθερμα την Ιρανική ηγεσία να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία.

Επίσκεψη στο Ιράκ προγραμματίζει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ
Επίσκεψη στο Ιράκ, και συνάντηση με τον Μασούτ Μπαρζανί, τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης Κουρδικής περιοχής προγραμματίζει -τον επόμενο μήνα- ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Η συνάντηση αυτή που θα είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου τουρκικής και κουρδικής ηγεσίας προετοιμάζεται την στιγμή που την Άγκυρα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο κ. Μασούτ Μπαρζανί ετοιμάζεται να απευθύνει δημόσια έκκληση στο PΚΚ να καταθέσει τα όπλα στα πλαίσια του σχεδίου αμνηστίας που θα επεξεργασθεί η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε σύντομη και ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.
«Τα αισθήματα αγάπης και στοργής για την Τούρκικη κυβέρνηση αυξάνονταν στον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε «ήδη συμβαίνουν θετικά πράγματα, αργά ή γρήγορα θα λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube