Την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, θα επιζήσει παρά τα πολλαπλά τραύματα που φέρει από πυροβολισμούς, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετούσε τους υποστηρικτές σε μια εκδήλωση όταν έλαβε χώρα η απόπειρα δολοφονίας, σοκάροντας τη μικρή χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

«Υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει», είπε ο Τόμας Ταράμπα στο BBC, προσθέτοντας: «Δεν βρίσκεται σε απειλητική κατάσταση η ζωή του αυτή τη στιγμή».

Οι γιατροί πάλεψαν επί ώρες για τη ζωή του

Οι γιατροί πάλεψαν για τη ζωή του Φίκο αρκετές ώρες μετά το χτύπημα που δέχθηκε, είπε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλίνα στους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Φίτσο.

Πέντε πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Χάντλοβα, σχεδόν 140 χιλιόμετρα (85 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η πόλη των 16.000 κατοίκων ήταν κάποτε κέντρο εξόρυξης άνθρακα.

Οι σφαίρες έπληξαν τον Φίτσο, στην κοιλιακή χώρα, το χέρι και το πόδι. Υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο και χθες το βράδυ η κατάστασή του χαρακτηριζόταν «εξαιρετικά σοβαρή».

Το προφίλ του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά τον θώκο για πάνω από 10 χρόνια. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992 (στην ενωμένη Τσεχοσλοβακία), ενώ αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διανύοντας καριέρα τριών δεκαετιών, κατάφερε να ελίσσσεται με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων: Αλλοτε υιοθετώντας τις mainstream φιλοευρωπαϊκές απόψεις και άλλοτε εγκολπώνοντας μία έντονα εθνικιστική και αντιδυτική ρητορική προοριζόμενη κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. (Διαβάστε περισσότερα για την πορεία και τις θέσεις του εδώ).

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο 71χρονος  Γιουράι Τσιντούλα, που πυροβόλησε τον Φίτσο, είναι γνωστός λογοτέχνης στη Σλοβακία με ακτιβιστική δράση. Έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα.

Σε ένα ποίημα με τίτλο «Στα όνειρα», αποκαλύπτει το «επαναστατικό» του πρόσωπο:

«Στα όνειρα με κτυπούν προκλητικά. Στα όνειρα. Οι άνθρωποι έκριναν ότι προκαλώ τις καταιγίδες της οργής των αρχόντων.  Ότι ζω διαφορετικά από τους άλλους. Στα όνειρά μου. Εξέτισα επτά χρόνια στη φυλακή. Και ισόβια κάθειρξη. Στα όνειρά μου. Με κρέμασαν. Με αποκεφάλισαν».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα social media και φέρεται να είναι από την ανάκριση, δηλώνει: «Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Γίνεται εκκαθάριση των μέσων ενημέρωσης».

Ναυτεμπορική