Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Φεβρουαρίου 2009

To «μπαλάκι» στην Τεχεράνη

To «μπαλάκι» στην Τεχεράνη

Παραμένουν στα σχέδια των ΗΠΑ οι βομβαρδισμοί αν συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα

The New York Times
Οταν μιλάμε για το Ιράν, η δυνατότητα χρήσης παρομοιώσεων είναι περιορισμένη. «Δεν θα αποσύρω από το τραπέζι τη στρατιωτική επιλογή», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν αποσύρουμε καμία επιλογή από το τραπέζι», συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διαδικασία έγκρισης του αξιώματός της από τη Γερουσία. Oσο για τον υπουργό Aμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επανέλαβε την ίδια θέση με τον δικό του τρόπο: «Η στρατιωτική επιλογή πρέπει να μείνει στο τραπέζι».
Και οι τρεις στάθηκαν, βέβαια, στην ανάγκη έναρξης διαλόγου με την Τεχεράνη. Το ερώτημα, όμως, παραμένει και γίνεται πιο πιεστικό, ιδιαίτερα μετά την…εκτόξευση του πρώτου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου του Ιράν την περασμένη εβδομάδα: Τι αφορά πραγματικά αυτή η απειλή χρήσης βίας και τι σκοπούς υπηρετεί;
Διάβασα σενάρια, προερχόμενα από ινστιτούτα μελετών, που θέλουν τις ΗΠΑ να βομβαρδίζουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάντζ, στρατιωτικές βάσεις του Ιράν για τον περιορισμό των στρατιωτικών αντιποίνων, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού και τη διείσδυση ειδικών δυνάμεων από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Yστερα από οκτώ χρόνια κυβέρνησης Μπους – Τσένι, τέτοια σχέδια υπάρχουν στα συρτάρια του Πενταγώνου.
Η απάντησή μου σε αυτά είναι η εξής: Για σταθείτε ένα λεπτό!

Μνήμες από το 1953
Ο ρόλος της Ουάσιγκτον στο πραξικόπημα του 1953 που ανέτρεψε την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής ζει στις μνήμες του ιρανικού λαού. Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση θα ξυπνούσε τη λαϊκή οργή και θα εδραίωνε την ισχύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας για μισό αιώνα ακόμη. Από τη Βασόρα μέχρι την Καμπούλ και από την Τζακάρτα μέχρι και τα παρισινά προάστια, η οργή των μουσουλμάνων θα ξεχείλιζε. Αν και ο ιρανικός στρατός δεν έχει τη φήμη του ισραηλινού, η λυσσαλέα αντίστασή του σε κάθε ξένη επιβουλή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ρουκέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, αλλά και νέοι ιρανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, θα έπλητταν το Ισραήλ. Το χάος θα επικρατούσε στα κράτη του Περσικού Κόλπου, στις πετρελαιαγορές και στα προβληματικά κράτη της περιοχής, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα πεδία πολέμου των ΗΠΑ, σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, θα εκτείνονταν έτσι χιλιάδες χιλιόμετρα, κατά μήκος του μουσουλμανικού κόσμου, από το Δυτικό Ιράκ έως και το Ανατολικό Αφγανιστάν.
Είναι αμφίβολο κατά πόσον μία επιχείρηση βομβαρδισμών από αέρος θα οδηγούσε σε αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ή μόνο σε προσωρινή αναστολή του και σε αναβολή της κατασκευής της πρώτης ιρανικής ατομικής βόμβας, κατά ένα περίπου χρόνο.
Εν ολίγοις, η στρατιωτική επιλογή δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, είναι αδιανόητη. Αυτό το πικρό ποτήρι κληρονόμησε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Τζορτζ Μπους, που απάντησε στα ιρανικά ανοίγματα για παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν το 2001, εντάσσοντας την Τεχεράνη στον Aξονα του Κακού, απορρίπτοντας τα διπλωματικά διαβήματα του μετριοπαθούς πρώην προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί και υποσκάπτοντας συστηματικά τις ευρωπαϊκές διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Η πραγματική «Κόκκινη Γραμμή» θα καθοριστεί από το Ισραήλ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικρατέστερος νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τρίτης στο Ισραήλ, έχει δηλώσει πως θα πράξει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αναστείλει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Τον πιστεύω.
Οι αντιλήψεις του ισραηλινού γενικού επιτελείου για την περιφερειακή ασφάλεια δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Αυτό σημαίνει ότι μία ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο έτος. Αν η επιλογή της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης είναι αδιανόητη, εξίσου αδιανόητο είναι το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει το Ισραήλ.
Αυτό είναι το δίλημμα του Ομπάμα. Ο Νετανιάχου έχει δίκιο σε ένα σημείο: το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο η Τεχεράνη παρουσιάζει ως ειρηνικό, αποτελεί τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες του πλανήτη τον 21ο αιώνα. Αν ο Ομπάμα αποτύχει, η «νέα εποχή ειρήνης» την οποία ευαγγελίζεται θα μείνει στις μνήμες ως τραγική ειρωνεία από την ομιλία της ορκωμοσίας του.
Ρώτησα τον Μοχσέν Ρεζάι, πρώην διοικητή της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και γραμματέα του ισχυρού Συμβουλίου Διεκπεραίωσης, πώς αντιμετωπίζει την αμερικανική απειλή. «Η Αμερική θα αποφύγει τις στρατιωτικές λύσεις για τουλάχιστον 10 χρόνια. Μία ισραηλινή επίθεση είναι πιθανή, αλλά θα αποτελούσε ολέθριο και βλακώδες σφάλμα», λέει.
Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Μόνο ο Ομπάμα είναι ικανός να λύσει το Γόρδιο Δεσμό, δηλώνοντας επίσημα και απερίφραστα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και δεν σκοπεύουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, απορρίπτοντας έτσι έμμεσα τη χρήση στρατιωτικής βίας. Μία απειλή, στα μάτια των Ιρανών, δεν μπορεί παρά να προέλθει από μία ηγεμονική δύναμη και όχι από ένα μεγάλο, ισχυρό, αλλά δίκαιο έθνος.

Εμπορικές κυρώσεις
Εκτιμώ ότι οι εμπορικές κυρώσεις τις οποίες μελετά να επιβάλει στο Ιράν ο κ. Ομπάμα δεν αποτελούν καλή ιδέα. Οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικό μέτρο, καθώς οδηγούν στον πλουτισμό των ευνοουμένων του καθεστώτος, που γνωρίζουν πώς να τις παρακάμψουν.
Η αποφασιστικότητα είναι, στο μεταξύ, απούσα από το πολυδιασπασμένο κυβερνητικό σύστημα του Ιράν. Ο αγιατολάχ Aλι Χαμενεΐ, ύπατος ηγέτης και τελικός κριτής, δεν μετακινείται εύκολα από την πορεία που επέλεξε, αν και η λογική μπορεί ακόμη να επικρατήσει. Ο Μοχσέν Ρεζάι είναι αυτός που τη δεκαετία του 1980 έγραψε στον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ζητώντας του να εγκαταλείψει τη γραμμή που ο ίδιος ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης είχε δεσμευθεί να μην εγκαταλείψει ποτέ: την τελική νίκη στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αντιμέτωπος με τις προειδοποιήσεις τους επιτελούς του, ο Χομεϊνί άλλαξε γνώμη, δίνοντας τέλος στον πόλεμο.
Ο Χαμενεΐ έχει σήμερα καθήκον να προασπίσει τις αρχές του αγιατολάχ Χομεϊνί και να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ο Ομπάμα θα πρέπει να του το υπενθυμίσει.

Εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου στο Διάστημα
Την 30ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης επέλεξε το καθεστώς της Τεχεράνης για να επιδείξει τις τεχνολογικές του ικανότητες, με την εκτόξευση του πρώτου αμιγώς ιρανικού δορυφόρου στο Διάστημα, την περασμένη Τρίτη. «Η ανάπτυξη διαστημικού οχήματος από το Ιράν αποδεικνύει ότι η χώρα διαθέτει την τεχνογνωσία για ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αν και ο δορυφόρος «Ομίντ» (Ελπίδα) είναι μικρός (26 κιλά), συγκρινόμενος με πυρηνική κεφαλή, η επιτυχία του ιρανικού διαστημικού προγράμματος φέρνει στη μνήμη του φόβους που είχε προκαλέσει η εκτόξευση του Σογιούζ από την ΕΣΣΔ το 1957.
Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, αν ο ιρανικός πύραυλος μετέφερε πυρηνική κεφαλή, το βεληνεκές του θα ήταν της τάξης των 2.500 χιλιομέτρων, ικανό δηλαδή να πλήξει το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά, όμως, ότι το Ιράν διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό του πυραύλους με συμβατικές κεφαλές και ανάλογο βεληνεκές. Η κατασκευή βαλλιστικών όπλων θα απαιτούσε τη δημιουργία μεγαλύτερων πυραύλων, κάτι για το οποίο το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο.
KATHIMERINI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube