Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 12 Φεβρουαρίου 2009

Αβέβαιο το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών

Αβέβαιο το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth συνόψισε το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα τιτλοφορώντας το πρωτοσέλιδό της «Νίκησα» -πλάι στις φωτογραφίες της Λίβνι και του Νετανιάχου.

Καντίμα και Λικούντ υποστηρίζουν ότι «νίκησαν», ενώ αναλυτές προβλέπουν περίοδο αβεβαιότητας, την ώρα που ο Νετανιάχου αυτοπροβάλλεται ως επικρατέστερος για την πρωθυπουργία. Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει το Ισραήλ μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν με τα δύο σημαντικότερα κόμματα, το κεντρώο Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το δεξιό Λικούντ του «γερακιού» Βενιαμίν Νετανιάχου, να διεκδικούν αμφότερα τη νίκη.
Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν στο Καντίμα 28 έδρες και στο Λικούντ 27 (επί συνόλου 120 στη βουλή). Η Λίβνι ανακοίνωσε ότι θα είναι η ίδια…πρωθυπουργός και κάλεσε τον αντίπαλό της -ο οποίος φάνταζε κατά ορισμένους αναλυτές ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί- να συνεργαστεί μαζί της σε μια «κυβέρνηση ενότητας».
Αντίθετα ο Νετανιάχου, καταδεικνύοντας την ανάδειξη αυτού που αποκάλεσε ως το μεγάλο «εθνικιστικό στρατόπεδο» στη βουλή, δήλωσε ότι θα είναι ο ίδιος που θα γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της Ισραηλινής δεξιάς. «Με τη βοήθεια του Θεού θα ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης», είπε ο 59χρονος Νετανιάχου χθες βράδυ, όταν τα exit polls έδιναν στο Καντίμα βραχεία κεφαλή και στα δεξιά κόμματα 64 έδρες -που συνιστούν απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Απευθυνόμενη στους επευφημούντες οπαδούς του Καντίμα η 50χρονη Λίβνι δήλωσε ότι «ο Ισραηλινός λαός θα μπορέσει να χαμογελάσει ξανά όταν σχηματίσουμε την κυβέρνηση». Εάν αναδειχθεί στο θώκο της πρωθυπουργού, θα είναι η πρώτη που θα καταλάβει το αξίωμα μετά την Γκόλντα Μέιρ την δεκαετία του 1970.
Εναπόκειται στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να αποφασίσει -μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα- εάν θα ζητήσει από τη Λίβνι, μια σχετικά νέα πολιτικό, ή το Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργό, να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.
Η συνολική δεξιά στροφή στην Κνέσετ -όπως είναι γνωστή η βουλή στο Ισραήλ- πάντως μοιάζει να αποδυναμώνει τις όποιες ελπίδες εξέφραζε η κυβέρνηση Ομπάμα περί του ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση συνασπισμού που θα τασσόταν υπέρ της αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τις Αραβικές χώρες μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν κυβέρνηση Λικούντ, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Καντίμα.
Οι συζητήσεις του Πέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις έως κι ένα μήνα.
Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού κατέλαβε την τρίτη θέση (και 15 έδρες) χάρη στην ακραιφνή αντιαραβική ρητορική του, εκτιμάται ότι θα κρίνει τις ισορροπίες. Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι -μπορεί να ταχθεί με οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα.
Χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα εκτελεί ο Έχουντ Ολμέρτ του Καντίμα, ο οποίος παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο εξ αιτίας σκανδάλου διαφθοράς αλλά παρέμεινε στο θώκο.
Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 13 έδρες (από 19), το υπερορθόδοξο Σας κατέλαβε 11 (από 12), ο συνασπισμός Χαντάς/Ενωμένο Αραβικό Ψηφοδέλτιο/Μπαλάντ κατέλαβε 11 έδρες (από 10), η Εθνική Ένωση/Εβραϊκή Πατρίδα 7 (από 6) ενώ το Νέο Κίνημα/Μερέτζ κατέλαβε 3 έδρες (από 5). Το Κόμμα των Συνταξιούχων δεν πέρασε το όριο των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στη βουλή.
Η συμμετοχή -παρά την απάθεια και τον άσχημο καιρό- έφθασε το 65,2%, κυμαινόμενη σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι το 2006.

Μετεκλογική σύγχυση, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο Το κόμμα Καντίμα, της Τζίπι Λίβνι, εξασφαλίζει μια έδρα παραπάνω από το Λικούντ, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο διαθέτει περισσότερους εν δυνάμει συμμάχους μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της άκρας δεξιάς και των θρησκευτικών κομμάτων για να σχηματίσε την επόμενη κυβέρνηση.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τη σύγχυση που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας, που έδωσαν τη νίκη στην κεντρώα Τζίπι Λίβνι, αλλά είναι πιθανόν να επιτρέψουν την επάνοδο του δεξιού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην εξουσία.
Το κόμμα Καντίμα, της υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, εξασφαλίζει μια έδρα παραπάνω από το Λικούντ, του πρώην πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο διαθέτει περισσότερους εν δυνάμει συμμάχους μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της άκρας δεξιάς και των θρησκευτικών κομμάτων για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Η εφημερίδα Maariv αναδεικνύει αυτό το διφορούμενο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα δύο μεγάλες φωτογραφίες, μια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τίτλο «Έχει την πλειοψηφία» και μια της Τζίπι Λίβνι με τίτλο «Εκπροσωπεί την αλλαγή».
Η εφημερίδα χρησιμοποιεί επίσης μια φωτογραφία του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, του ηγέτη του ακροδεξιού Ισραέλ Μπεϊτένου, που σημείωσε σημαντική άνοδο περνώντας από τις 11 στις 15 έδρες στην Κνέσετ, υπό τον τίτλο έχει τα κλειδιά της εξουσίας.
Ο Μπεν Κάσπι, ένας από τους συντάκτες των κύριων άρθρων της Maariv γράφει; «Η Τζίπι μπορεί να χαμογελάσει. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτό δεν αρκεί για να την κάνει πρωθυπουργό» και τονίζει ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου που έχασε, θα κατακτήσει την εξουσία. Άλλο δημοσίευμα της Maariv φέρει τον τίτλο: «Η Λίβνι κέρδισε τη μάχη, αλλά έχασε τον πόλεμο».
«Θα γνωρίσουμε μια ενδιαφέρουσα αλλά θλιβερή περίοδο. Το Ισραήλ παραμένει μια ασταθής χώρα με ένα προβληματικό πολιτικό και εκλογικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όλος ο κόσμος μίλησε για την ανάγκη ισχυροποίησης του Ισραήλ. Στην πράξη, έχουμε δικαίωμα για το ακριβώς αντίθετο, τουλάχιστον από πολιτικής απόψεως».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yediot Aharonot, ο πολιτικός κόσμος αρχίζει να συζητά το ενδεχόμενο εναλλαγής. «Η καλύτερη λύση είναι η εναλλαγή (στην εξουσία): για δύο χρόνια θα είναι πρωθυπουργός η Τζίπι Λίβνι και στη συνέχεια θα είναι η σειρά του Νετανιάχου», γράφει η εφημερίδα.
Το σχήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο 1984-1988 ανάμεσα στον Σιμόν Πέρες και τον Γιτζάκ Σαμίρ, όταν αντάλλαξαν την πρωθυπουργία και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ τους στο μέσον της θητείας.
Η εφημερίδα Haaretz κάνει επίσης λόγο για πολιτικό αδιέξοδο. «Τι πολύπλοκη κατάσταση από χθες! Η Τζίπι Λίβνι κατήγαγε μεγάλη νίκη. Αλλά χωρίς τον Λίμπερμαν δεν υπάρχει κυβέρνηση και ακόμη και μαζί του, είναι αμφίβολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Μόνο μια δημοκρατία όπως αυτή λειτουργεί στο Ισραήλ μπορεί να καταλήξει σε τέτοιο αδιέξοδο. Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματισθεί θα έχει περιορισμένη ελευθερία κινήσεων και θα υπόκειται στον εκβιασμό και στις πιέσεις. Είναι αμφίβολο εάν υπό τέτοιες συνθήκες θα έχει μακρά θητεία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube