Weather Icon

Η φρίκη του πολέμου μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας

Η φρίκη του πολέμου μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας

The Guardian
Ο Χελμί Σαμούνι γονάτισε στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας, που άλλοτε μοιραζόταν με τη σύζυγό του και τον μόλις πέντε μηνών γιο τους, και ανακάτεψε με τα δάχτυλά του ένα χοντρό στρώμα σκόνης και σπασμένων γυαλιών με την ελπίδα ότι θα βρει εκεί κάποιο αναμνηστικό της παλιάς του ζωής.
Η γυναίκα του, Μάχα και ο γιος του Μοχάμεντ σκοτώθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Συνολικά 48 μέλη της ίδιας οικογένειας βρήκαν το θάνατο εκείνο το πρωινό της Δευτέρας, 5 Ιανουαρίου, στο Ζεϊτούν, στα…νότια περίχωρα της πόλης. Μέσα σ’ όλα τα δεινά που χτύπησαν τους πολίτες της Γάζας, οι μοίρα των Σαμούνι, μιας οικογένειας αγροτών, οι οποίοι ζούσαν σε γειτονικά σπίτια, ήταν ίσως η χειρότερη. Περίπου δώδεκα σπίτια της γειτονιάς καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το μόνο σπίτι που έμεινε όρθιο
Η διώροφη οικία του Χελμί είναι ένα από τα λίγα που έμειναν όρθια. Στη διάρκεια της εισβολής είχε καταληφθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι διέλυσαν τα έπιπλα και έφτιαξαν θέσεις μάχης μέσα και έξω από το σπίτι. Αφησαν πίσω τους όλων των ειδών τα σκουπίδια. Αλλά το πιο ενοχλητικό ήταν τα γκράφιτι με τα οποία μουτζούρωσαν τους τοίχους του ισογείου: «Οι Αραβες πρέπει να πεθάνουν», «Πεθάνετε όλοι», «Ενας έπεσε νεκρός, μένουν άλλοι 999.999».
Ο αδελφός του Χελμί, Σαλάχ, 30 χρόνων, είχε διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο. Εψαχνε και αυτός, προσπαθώντας να διασώσει κάθε πολύτιμο αντικείμενο, περιλαμβανομένης μιας άδειας εργασίας στο Ισραήλ που είχε εκδοθεί για τον πατέρα του. «Του έδωσαν άδεια και έπειτα ήλθαν από το Ισραήλ και τον σκότωσαν», δήλωσε ο Σαλάχ.
Το δεύτερο Σάββατο του πολέμου, ο Σαλάχ κλείστηκε στο ισόγειο μαζί με άλλους 16 συγγενείς του. Μέχρι το πρωί, είχαν έλθει να αναζητήσουν καταφύγιο περισσότεροι γείτονες, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τώρα τους 50. «Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την πόρτα και προκάλεσαν πυρκαγιά», δήλωσε ο Σαλάχ. «Επειτα ήλθαν και μας ζήτησαν να φύγουμε». Οι συγγενείς περπάτησαν λίγα μέτρα στο βρώμικο δρόμο και μπήκαν στη μονοκατοικία του Γουάελ Σαμούνι. Εκεί έμειναν την υπόλοιπη ημέρα, χωρίς τρόφιμα και με ελάχιστο νερό. Είχαν μαζευτεί 100 άτομα πλέον, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εκεί έγινε η μοιραία επίθεση το επόμενο πρωινό. Παρότι υπήρξαν Παλαιστίνιοι μαχητές οι οποίοι δρούσαν στη γειτονιά, όλοι οι μάρτυρες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι όσοι είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του Γουάελ ήταν άμαχοι.
KATHIMERINI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube