Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Νοεμβρίου 2008

Βουλγαρία: Τουρκικό τσιφλίκι ή στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου;

του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com
Είναι γνωστό ότι τα Βαλκάνια αποτελούν μία περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων όπου οι εθνοτικές διαφορές χρησιμοποιούνται άλλοτε ως αιτία και άλλοτε ως αφορμή για εξυπηρέτηση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα κράτη της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκάνια) ζουν υπό τη δυνητική απειλή αυτονομιστικών κινημάτων είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε υπό τη μορφή αντάρτικου ένοπλου αγώνα.
Η Βουλγαρία αποτελεί τη μοναδική χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου με τη μεγαλύτερη Τουρκική μειονότητα ως ποσοστό…του πληθυσμού της (9%). Τόσο η Ελλάδα όσο και η FYRΟM αλλά και το νεοσύστατο Κόσσοβο έχουν Τουρκικές ή τουρκόφωνες κοινότητες-μειονότητες σε ποσοστό από 1% έως 3%. Σε Βουλγαρία και FYROM υπάρχουν πολιτικά κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα-δικαιώματα της Τουρκικής κοινότητας-μειονότητας. Στην Ελλάδα…δεν υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό κόμμα (λόγω του 3% ως βάση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης) με αποτέλεσμα τουρκόφωνοι πολιτευτές να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια των κυρίαρχων κομμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Στη Βουλγαρία το MFR (Kίνημα Ελευθεριών & Δικαιωμάτων) ιδρύθηκε μετά την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού με σκοπό την προστασία και προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής κοινότητας-μειονότητας. Τα εκλογικά του ποσοστά την περίοδο (1991-2000) δεν του επέτρεψαν την είσοδο στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Το 2001 το ΜFR καταφέρνει να αποσπάσει το 7,5% των ψήφων και να εκλέξει 21 βουλευτές. Στις εκλογές του 2005 το ΜFR αποσπά το 14% των ψήφων (471.000 ψήφοι) και εκλέγει 34 βουλευτές. Στις ευρω-εκλογές του 2007 (μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε) το MFR εκμεταλλεύεται τη «χαλαρή» ψήφο και αποσπά το απρόσμενο ποσοστό του 20% των ψήφων στέλνοντας στο Στρασβούργο 4 ευρωβουλευτές. Τα οργανωμένα μέλη του φτάνουν τις 68.000.
Η σταδιακή αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΜFR και η συσπείρωση της τουρκικής κοινότητας-μειονότητας που ελέγχει παράλληλα όλους τους Δήμους στις τουρκόφωνες περιοχές της Βουλγαρικής Ροδόπης και όχι μόνο έχει ανησυχήσει τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Σόφιας όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (κεντροαριστερά), την Ένωση Δημοκρατών (δεξιά) και το Κόμμα του Σιμεών ΙΙ(φιλελεύθεροι). Παράλληλα η εδραίωση του ΜFR έχει οδηγήσει μεγάλο τμήμα των σλάβων της Βουλγαρίας προς τη λαϊκίστικη Άκρα Δεξιά του ΑΤΑC και του GREB του Δημάρχου της Σόφιας. Το ΜFR συμμετέχει σε μία ιδιότυπη κυβερνητική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα του Σιμεών ΙΙ όπου κατέχει 3 υπουργικούς θώκους
Το 2009 είναι έτος βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία και οι τουρκο-φοβικές έως ρατσιστικές κορόνες της Άκρας Δεξιάς προκαλούν πόλωση στο εκλογικό σώμα με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Πρωθυπουργό να προσπαθούν να «σβήνουν φωτιές» και να προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να «φύγει από τον έλεγχο». Υπάρχει φόβος σε περίπτωση προβοκάτσιας από Βούλγαρους εθνικιστές να προκληθούν αντίποινα σε σλαβόφωνους κάτοικους Δήμων υπό τουρκική αυτοδιοίκηση. Η Βουλγαρία βυθίζεται σε οικονομική κρίση και μαζική ανεργία που λειτουργούν ως «εκλογικό μάννα εξ ουρανού» για κάθε είδους εθνικιστές θερμοκέφαλους πολιτικούς.
Τουρκικές Επενδύσεις, Lobby και ο Νabucco.
Πάνω από 3000 Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία ενώ ο αριθμός των Τούρκων επιχειρηματιών που ζει στη Βουλγαρία ξεπερνά τους 2500! Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 4,7 δις δολάρια το 2007 ενώ το 12% των εξαγωγών της Βουλγαρίας κατευθύνονται στην τουρκική αγορά καθιστώντας την τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Βουλγαρίας. Οι επενδύσεις Τουρκικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ξεπέρασαν συνολικά τα 600 εκ. δολάρια
Την οικονομική αλληλεξάρτηση των δύο χωρών έρχεται να εμβαθύνει ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco που θα διασχίζει την Τουρκία, τη Βουλγαρία έως την Αυστρία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και Ε.Ε.
Μεγάλος αριθμός Τούρκων της Βουλγαρίας ζει πλέον στην Ανατολική Θράκη και στη Κων/πολη ως αποτέλεσμα της πολιτικής σλαβοποίησης που άσκησε το ΚΚΒ την περίοδο 1985-89. Η κοινότητα των Τούρκων της Βουλγαρίας ασκεί μεγάλες πιέσεις στο Τουρκικό ΥΠΕΞ για την επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν όπως η αναγνώριση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων από τη Βουλγαρία και η απόδοση των περιουσιών τους που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Βουλγαρία: Το Ελντοράντο της Ελλάδας

Για την Ελλάδα η Βουλγαρία αποτελεί το σημαντικότερο Βαλκανικό εμπορικό εταίρο καθώς κατέχει τη 5η θέση στο κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών. Οι Ελληνικές εξαγωγές στη γείτονα χώρα φτάνουν το 7% ενώ η παρουσία των ελληνικών τραπεζών (όπως η Εθνική Τράπεζα με την UBB) είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή οι αγωγοί του ρωσικού πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα (σε ποσοστό 80%) περνούν από τη Βουλγαρία καθώς επίσης και ο νέος αγωγός πετρελαίου Burgas – Aλεξανδρούπολης. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι οι πολιτικές εξελίξεις ση Βουλγαρία και η «διαχείριση» της οικονομικά ισχυρής τουρκικής κοινότητας-μειονότητας επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία (εξαγωγές) αλλά και την ασφάλεια των ενεργειακών της εισόδων. Καθώς η Βουλγαρία «τουρκοποιείται» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η όποια κρίση στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις ή στη «διαχείρηση» των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα έχει αντίκτυπο και στις Ελληνο-Βουλγαρικές σχέσεις. Οι Τούρκοι Ευρωβουλευτές του Βουλγαρικού MFR δε θα διστάσουν να «καταγγείλουν» στην Ε.Ε. ελληνικές ενέργειες ή παραλείψεις σε σχέση με τους «αδελφούς» τους στη Θράκη ή να προωθήσουν «μακεδονικά» …ψηφίσματα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube