Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ


Εκμαίευσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας κι έφυγε…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Αργά χθες το βράδυ, αποκλιμακώθηκε η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, με την αποχώρηση, εκτός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που εκτελούσε για τα συμφέροντα της Τουρκίας έρευνες για πετρέλαιο, 80 μίλια νότια του ελληνικού νησιού.
Επειτα από δύο ημέρες διπλωματικού μαραθωνίου στην Αθήνα και εντονότατων τουρκικών προκλήσεων από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χθες το βράδυ, στις 10, το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold αποχώρησε, παρά το ότι ο κυβερνήτης του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσει δήλωσε βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα έρευνας.
Το επεισόδιο ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το…νορβηγικό πλοίο, συνοδευόμενο από μια τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή έφτασε η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Πολεμιστής», ζητώντας να σταματήσουν οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας υποστήριξε ότι «το ερευνητικό πλοίο είναι ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση και διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ακολούθησε έντονο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών και προς τον Νορβηγό πρεσβευτή, και προς την Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, τα δύο πλοία αποχώρησαν, επανεμφανίστηκαν όμως το πρωί στο ίδιο σημείο. Στην προσπάθεια του «Πολεμιστή» να πλησιάσει στην περιοχή, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε με 28 ναυτικά μίλια (ταχύτητα ιδιαίτερα μεγάλη για πολεμικό πλοίο) εναντίον του, επανειλημμένες φορές.

Διαβεβαίωσε…

Το Σάββατο το μεσημέρι, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, ο κυβερνήτης του νορβηγικού πλοίου ζήτησε από τον κυβερνήτη τού «Πολεμιστή» να του δοθούν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ώστε να βγει εκτός, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταματά τις έρευνες στην περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του στόλου διαβιβάστηκαν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας στον κυβερνήτη τού «Melene», ο οποίος, όπως δήλωσε διά του ασυρμάτου στις 18.05, «τις παρέλαβε και τις κατενόησε».

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου είναι «μετά τα 6 ναυτικά μίλια των θαλασσίων υδάτων του νησιού, το μέσον της απόστασης από τα χωρικά ύδατα των όμορων ελληνικών νησιών, το ίδιο από την Αίγυπτο, το ίδιο από την Τουρκία και το ίδιο από την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κλιμακώσει την ένταση, και αυτός ήταν και ο λόγος που στην περιοχή έστειλε μόνο μία κανονιοφόρο, πλοίο υποδεέστερο της τουρκικής φρεγάτας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όλα ήταν έτοιμα και, αν χρειαζόταν, στην περιοχή θα έφταναν σε ελάχιστο χρόνο τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις, καθώς όλες οι μονάδες είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. *

Αγκυρα: Σε δική μας περιοχή ευθύνης οι έρευνες

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

«Σε περιοχές ευθύνης της Τουρκίας πραγματοποιούνται οι έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο», ανέφερε προχθές το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η Αγκυρα σήμερα «θα προβεί σε πολύ σκληρή ανακοίνωση».

«Ελληνοτουρκική ένταση στη Μεσόγειο» ήταν χθες ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της «Χουριέτ», η οποία προβάλλοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το «Ανατολή», έγραψε ότι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως «η Τουρκική Ανώνυμος Εταιρία Πετρελαίου έχει αναθέσει στο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold γεωφυσικές έρευνες στη Μεσόγειο» και ότι «η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται εντός της περιοχής ευθύνης της Τουρκίας».

Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες και προχθές ανέφεραν πως το νορβηγικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή 80 μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα τουρκικά φύλλα έγραψαν επίσης και τα περί παρουσίας μιας ελληνικής και μιας τουρκικής φρεγάτας στην περιοχή. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι οι τουρκικές έρευνες πετρελαίου θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο σε μία έκταση 5.000 χιλιομέτρων.

Επισήμως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την Αγκυρα. Η «Βατάν», όμως, έγραψε ότι σήμερα αναμένεται «πολύ σκληρή ανακοίνωση». Η ίδια εφημερίδα σχολίασε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρούν να εκβιάσουν την Τουρκία, ζητώντας από αυτήν να αναγνωρίσει την κυριαρχία της ελληνικής πλευράς, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβάλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ ’87 ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ, ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επικίνδυνο παιχνίδι με τα όρια της υφαλοκρηπίδας

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην περιοχή του Καστελόριζου και βιαστικοί χειρισμοί της Αθήνας στην απόπειρα διαχείρισης της κατάστασης καλλιεργούν και πάλι το έδαφος για ελληνοτουρκικές τριβές με θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όχι μόνο του Αιγαίου πλέον, αλλά και αυτής στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νορβηγικό πλοίο Malene Ostervold
Η κυβέρνηση Ερντογάν παραβίασε σκοπίμως και κατάφωρα για μία ακόμη φορά τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (που αρνείται να υπογράψει), οργανώνοντας σε διεθνή ύδατα και σε περιοχή που δεν της ανήκει, κρατική έρευνα στη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα περίπου 100 μίλια νότια, νοτιοανατολικά της νήσου Καστελόριζο, χρησιμοποιώντας προς τούτο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος.

Προσπαθεί δηλαδή η Αγκυρα να αναβιώσει «σκηνικό Μαρτίου 1987» επιχειρώντας κρατική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, αυτή τη φορά εκτός Αιγαίου, στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι και η νήσος Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα…

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κλασική διπλωματική αντίδραση, με διάβημα προς την Αγκυρα (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, όπως και η τουρκική απάντηση). Υπάρχει μόνο μια κλασική τουρκική αντίδραση ανώνυμου διπλωμάτη, ότι το νορβηγικό πλοίο, που ερευνά για τα τουρκικά συμφέροντα, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Και με Νορβηγία

Η Αθήνα επικοινώνησε και με τη νορβηγική κυβέρνηση και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην κ. Μπακογιάννη ότι πράγματι δεν μπορεί να γίνονται έρευνες «σε αμφισβητούμενη υφαλοκρηπίδα» και γι’ αυτό το πλοίο θα πρέπει να αναχωρήσει από το σημείο των ερευνών.

Οπως είναι γνωστό, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι η «μητέρα όλων των τριβών» μεταξύ των δύο χωρών και άλυτη από το 1974. Μέχρι προσφάτως η διαφορά αυτή ήταν επικεντρωμένη στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ενώ τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει διευρύνει την περιοχή της κρίσης και στα ανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή όπου «ενώνεται» η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Καθώς η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται με την παρουσία ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου στην υποτιθέμενη περιοχή ερευνών του νορβηγικού πλοίου, ο Νορβηγός πλοίαρχος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να του πει «πού να πάει» ώστε να μην ερευνά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι συντεταγμένες

Το ερώτημα αυτό προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίστηκαν οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Καστελόριζου, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Υδρογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας για υπογραφή και στη συνέχεια πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών για να κοινοποιηθεί η απάντηση στον Νορβηγό πλοίαρχο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε χθες πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιμένοντας ότι τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα τις δώσει «αργότερα» στην τελική λύση του θέματος.

Σημειώνεται ότι οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που ανακοίνωσε διεθνώς η Αθήνα μέσω του Νορβηγού πλοίαρχου, είναι μονομερείς, δεν προέρχονται από καμιά περιοχική συμφωνία (π.χ. με την Αίγυπτο ή την Κύπρο) και επομένως δεν δεσμεύουν κανέναν πλην της ίδιας και γι’ αυτό μπορούν ανά πάσα στιγμή να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε τρίτο και πολύ περισσότερο από την ίδια την Τουρκία, που το πράττει και εμπράκτως.

Με τη μονομερή ανακοίνωση συγκεκριμένων συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας και από την ελληνική πλευρά γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την αύξηση της έντασης στη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, (σ.σ. που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως προς την υφαλοκρηπίδα και την ευρύτερη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου).

«Νομιμοποιεί»

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αθήνα «νομιμοποιεί» εμμέσως τις μέχρι τώρα καταδικαστέες μονομερείς αυθαίρετες κινήσεις της Αγκυρας να «ορίζει» μόνη της το εύρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με συγκεκριμένες και αλληλοκαλυπτόμενες ελληνικές και τουρκικές «συντεταγμένες» στην υφαλοκρηπίδα, που είναι υποχρεωμένες να μοιραστούν, η υποβόσκουσα κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες παίρνει νέα τροπή.

Σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς το υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε χθες το βράδυ ότι κατόρθωσε με τους χειρισμούς του να κλείσει την εκκρεμότητα με το νορβηγικό πλοίο, που δρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας, και έτσι να αποφευχθεί η παρούσα κρίση. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/11/2008

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube