Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Σεπτεμβρίου 2008

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας


Μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει λάβει 175 καταδικαστικές αποφάσεις για την Τουρκία, για υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον κουρδικής καταγωγής Τούρκων πολιτών.
Τους φακέλους 100 δολοφονιών από τις 175 υποθέσεις που εκδικάστηκαν στο ΕΔΑΔ, εξέτασε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου 2008.
Η Επιτροπή, στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την προσωρινή απόφασή της για τις υποθέσεις που εξέτασε στις συνεδριάσεις της 17-18 Σεπτεμβρίου. Με την προσωρινή της απόφαση η Επιτροπή ζητεί την άρση των εμποδίων που υφίστανται στην Τουρκία, για να είναι δυνατή η αποτελεσματική διερεύνηση και ανάκριση των στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας που φέρονται αναμεμειγμένα ή έχοντα σχέση με τις δολοφονίες.
Η Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία είναι χαλαρό και αφήνει τρύπες, για να μην είναι δυνατή η επιβολή διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων σε όσα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν σε βασανιστήρια και άλλες έκνομες πράξεις και καλεί την Τουρκία να εξαλείψει όλες τις νομικές και διοικητικές “τρύπες” που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική έρευνα και διαλεύκανση τέτοιων περιστατικών.
Ανάμεσα στις 100 περιπτώσεις που διαπιστώθηκε η παραβίαση του “δικαιώματος στη ζωή” από πλευράς της Τουρκίας, είναι και οι δολοφονίες του διανοούμενου Μουσά Αντέρ, του πολιτικού Σαβάς Μπουλντάν και άλλων.

Πηγή: ROJACIWAN

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube