Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ρωσικός στόλος ξανά στη Μεσόγειο

Ο ρωσικός στόλος ξανά στη Μεσόγειο



Τελικά η άφρων (;) ενέργεια του Σαακασβίλι να επιτεθεί στη Νότια Οσετία, ενέργεια που ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, δρομολόγησε εξελίξεις που, αν και δεν θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω αντικειμενικής απουσίας ιδεολογικής αντιπαλότητας, οδηγούν στη δημιουργία πόλων έντασης παγκοσμίως, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη.
Μετά την απροκάλυπτη και προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών χωρών στη Γεωργία πριν και μετά την επίθεση στη Νότια Οσετία, η Ρωσία, που έχασε πολλά από τα γεωπολιτικά κέρδη που εξασφάλισε ο Στάλιν με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και στρατιωτικά σε περιοχές όπου την παρούσα φάση υπάρχει παντοκρατορία των ΗΠΑ και των δυτικών της συμμάχων.
Μετά το άνοιγμα της Ρωσίας στην Καραϊβική και τη Βενεζουέλα, ακολουθεί το Ιράν, όπου η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει δυο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις, ενώ υπάρχει και η Συρία, όπου αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθεί η ναυτική βάση της Ταρτούς, για μόνιμη ναυτική παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο.
Ήδη η Συρία προβαίνει σε επισκευές της ναυτικής βάσης της Ταρτούς, για να είναι κατάληλλη για χρησιμοποίηση από τους Ρώσους.
Οι διοικητές του πολεμικού ναυτικού των δυο χωρών συναντήθηκαν προχθές στη Μόσχα και συζήτησαν το όλο θέμα. Ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, İgor Digalo, δήλωσε ότι οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των στόλων των δυο χωρών.
Ο αντιναύαρχος Eduard Baltin, διοικητής του στόλου του Ευξείνου Πόντου, δήλωσε: “Τα πλοία μας που περιπολούν στη Μεσόγειο, αντί να επιστρέφουν στην ναυτική μας βάση στην Κριμαία, είναι καλύτερο να ελλιμενίζονται στην Ταρτούς“.
Ο πρώην υπαρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος İgor Kasatonov, δήλωσε ότι η ναυτική βάση της Ταρτούς, που είναι η μόνη ανάλογη βάση που διατηρεί η Ρωσία εκτός της επικρατείας της, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και αξία για τη Ρωσία. Η ναυτική βάση των Σοβιετικών στην Ταρτούς δημιουργήθηκε το 1971 και εγκαταλήφθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ρωσία, παρά τα προβλήματα που αντιμετπώπισε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, συνέχισε και συνεχίζει τις στενές στρατιωτικές σχέσεις με τη Συρία.
Πηγή: Εφημερίδα AKSAM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube