Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Αυγούστου 2008

Αλλιώς τα σχεδίαζαν άλλα τους βγήκαν


ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΕΙΧΕ Ο ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η ανικανότητα του επιτελείου του Λευκού Οίκου που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική προκύπτει αβίαστα για ακόμα μία φορά, καθώς στις ΗΠΑ διαρρέουν πληροφορίες για το αν γνώριζαν οι Αμερικανοί την επίθεση που σχεδίαζε η Γεωργία και την αντίδραση της Μόσχας, την ώρα που ο πρόεδρος της Γεωργίας καταγγέλλει ότι οι φίλοι του στη Δύση τον οδήγησαν στον χειρότερό του εφιάλτη.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι είχε λάβει τη στήριξη της Δύσης πριν προχωρήσει στην επέμβαση. Η Δύση, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Γεωργιανού προέδρου, είχε υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να απαντήσει. «Οι Δυτικοί φίλοι μου με διαβεβαίωναν: “Η Μόσχα δεν θα φτάσει ποτέ σ’ αυτό το σημείο”. Και σήμερα ζω τον χειρότερό μου εφιάλτη», δήλωσε ο Σαακασβίλι. Οι πρώτες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πάντως ότι η κυβέρνηση Μπους είχε δει εγκαίρως τις προκλητικές κινήσεις και επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει τον Σαακασβίλι να αποφύγει να δώσει στο Κρεμλίνο δικαιολογία στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του. Αλλά στο τέλος οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό.
Το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε όμως πιο βαθιές λεπτομέρειες. Μολονότι η κυβέρνηση Μπους είχε εξοργιστεί από τις ρωσικές προκλήσεις στη Γεωργία, δεν έκανε τίποτα για να ενθαρρύνει τον Σαακασβίλι να πιστέψει ότι οι ΗΠΑ θα τον υποστήριζαν, αν άρχιζε πόλεμο.
Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία, όπως όλοι οι Αμερικανοί που μιλούν για τη Γεωργία, ανέφερε ότι οι ρωσικές ενέργειες εναντίον της Γεωργίας «φαίνονταν σχεδιασμένες για να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση» των Γεωργιανών. «Πάντα συμβουλεύαμε αυτοσυγκράτηση στους Γεωργιανούς», είπε. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι στην Τιφλίδα «παρήλασαν» Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και η ίδια η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, για να πιέσουν τον Σαακασβίλι να αποφύγει να δώσει στο Κρεμλίνο αφορμή δράσης.
Αλλά κάπου το πράγμα μπερδεύεται, γιατί οι Αμερικανοί δείχνουν να είχαν φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Ρώσους για το πώς θα εξελίσσονταν οι μάχες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πίστευαν πως είχαν μια συνεννόηση με τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απάντηση σε γεωργιανή στρατιωτική κίνηση θα ήταν περιορισμένη στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με το CBS. «Ξέραμε ότι θα σπάσουν κεφάλια. Τους είπαμε ξανά και ξανά να μην το κάνουν. Νομίζαμε ότι είχαμε μια συνεννόηση με τους Ρώσους πως οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν εστιασμένη στη Νότια Οσετία. Προφανώς δεν είναι έτσι», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αιφνιδιάστηκαν
Αν λοιπόν οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα ήταν περιορισμένη η ρωσική αντίδραση, δεν αποκλείεται και να ενθάρρυναν τον Σαακασβίλι, όπως λέει ο ίδιος, όμως έπεσαν έξω. Η ανικανότητά τους φαίνεται και από την έκπληξη που δοκίμασε το Πεντάγωνο από την ταχύτητα της ρωσικής επέμβασης και προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. «Παρακολουθούσαμε (την κρίση) στις αρχές της (περασμένης) εβδομάδας και γνωρίζαμε ότι οδεύαμε προς κλιμάκωση… τα πράγματα κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε», υπογράμμισε ανωνύμως αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα πολλά ερωτήματα που θέτετε. Ορισμένα ερωτήματα είναι πράγματι μεγάλα: Ποιος ήταν ο στόχος; Ποιος έκανε την αρχή; Γιατί έγινε η αρχή; Και γιατί δεν ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτό που ξεκίνησαν;… Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις…», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube