REAL TIME |

Γενικά θέματα 25 Σεπτεμβρίου 2008

Άγονος (;) ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας με τίτλο “Κινητικότητα στο διεθνή διαγωνισμό για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Μερσίνας” είχαμε παραθέσει στοιχεία για τις εταιρείες που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό για ην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
Με σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα ΧΟΥΡΡΙΕΤ μας πληροφορεί ότι κατ’ ουσίαν μόνο μια από τις 13 εταιρείες που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό, μόνον οι έξι (6) κατέθεσαν φάκελλο και από αυτές μόνο ένας έχει ουσιαστική πρόταση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Μερσίνας. Πρόκειται για την για τη ρωσική RUS Atomstroexport, που έχει δείξει από πέρισι έμπρακτο ενδιαφέρον για την κατασεκυή του σταθμού.
Οι άλλες πέντε εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο (Suez Tractebel (Γαλλία-Βέλγιο), Unit Investment N.V. (Ολλανδία), Ak Enerji (Τουρκία), AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Καναδάς), Hattat Holding (Τουρκία), απλά ευχαρίστησαν την τουρκική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας (TAEK).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η “οπισθοχώρηση” των εταιρειών από την υποβολή φακέλλου-πρότασης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση, αν και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας που ίσως υποκρύπτει η κίνηση της Άγκυρας, η οποία ένα μεγάλο κατασκευαστικό ή εξοπλιστικό πρόγραμμα το “πουλάει” ή επιχειρεί να το “πουλήσει” αλλεπάλληλες φορές στους διεθνείς μνηστήρες, εξαγοράζοντας πολιτική στήριξη στις πολιτικές της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube