Weather Icon
Ασία , Ηνωμένο Βασίλειο 10 Μαρτίου 2009

«Αχρηστες» οι βρετανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν σύμφωνα με πρώην επικεφαλής

«Αχρηστες» οι βρετανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν σύμφωνα με πρώην επικεφαλής


Βρετανοί στρατιώτες επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Από ό,τι φαίνεται δεν τα καταφέρνουν.

«Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έχουν αποδειχθεί «άχρηστες» και οι βρετανικές δυνάμεις του NATO δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τις θέσεις τους έναντι των Ταλιμπάν, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα σε συνέντευξή που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Telegraph.
Ο ταγματάρχης Σεμπάστιαν Μόρλεϊ, πρώην διοικητής των ειδικών…δυνάμεων (Special Air Service, SAS) της Βρετανίας στο Αφγανιστάν, μίλησε για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του στα τέλη του 2008, διαμαρτυρόμενος για τη χρήση στις εμπόλεμες ζώνες οχημάτων τύπου Land Rover, με ανεπαρκή θωράκιση.
«Οι επιχειρήσεις που διεξάγουμε είναι άχρηστες» είπε ο 40χρονος Μόρλεϊ στην εφημερίδα. «Κρατάμε μικροσκοπικές περιοχές στη Χελμάντ και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν νομίζουμε ότι η επιρροή μας ξεπερνά τα 500 μέτρα από τις βάσεις μας. Είναι τρελό να νομίζουμε ότι κρατάμε την περιοχή ή ότι επηρεάζουμε ό,τι συμβαίνει έξω από τις βάσεις μας».
«Νομίζω ότι δεν έχουμε καν ξύσει την επιφάνεια. Το επίπεδο των απωλειών μπορεί μόνο να ανέβει. Πρόκειται για έναν πόλεμο ανάλογο με τις αρχές του πολέμου του Βιετνάμ. Θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα».
Η Βρετανία διατηρεί δύναμη 8.300 ανδρών στο Αφγανιστάν -τη μεγαλύτερη μετά των ΗΠΑ. Συνολικά 149 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, αρκετοί από αυτούς επιβαίνοντας σε Land Rover.
Μετά τους θανάτους τεσσάρων στρατιωτικών τον Ιούνιο του 2008, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της πρώτης Βρετανίδας στρατιώτη, ο Μόρλεϊ παραιτήθηκε έξαλλος από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων για να εκφράσει την διαμαρτυρία του.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Μόρλεϊ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης δήλωσε το Σάββατο ότι «η πρόκληση της ασφάλειας είναι διαχειρίσιμη από τις υπάρχουσες δυνάμεις και τα κυρίαρχα αισθήματα του τοπικού πληθυσμού είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube