Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ: Σύνοδος του ΟΗΕ για τον ρατσισμό

ΓΕΝΕΥΗ: Σύνοδος του ΟΗΕ για τον ρατσισμό

Η ξενοφοβία και οι επιπτώσεις της στους μετανάστες και στις μειονότητες, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την απασχόληση, είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σύνοδο του ΟΗΕ για τον ρατσισμό που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα (20 ως 24 Απριλίου) στη Γενεύη. Η επονομαζόμενη και «Ντέρμπαν 2» σύνοδος, ύστερα από την πρώτη ανάλογη σύνοδο που είχε γίνει στην πόλη αυτή της Νότιας Αφρικής το 2001, αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών με στόχο την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, αλλά για άλλη μία φορά οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κυριαρχούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τη σύνοδο, επειδή στο Ντέρμπαν οι αραβικές χώρες είχαν επιχειρήσει να συνδέσουν τον σιωνισμό με τον ρατσισμό, με αποτέλεσμα να τιναχτεί η σύνοδος στον αέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν αποφασίσει- ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- εάν τελικά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, στην οποία αναμένεται να εμφανιστεί και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ , γνωστός για τις αντιισραηλινές τους θέσεις. Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΝοτιοαφρικανήΝάβι Πιλέι , απορρίπτει πάντως το ενδεχόμενο να σημειωθούν ανάλογα επεισόδια με αυτά του Ντέρμπαν και καλεί όλες τις χώρες του ΟΗΕ να πάρουν μέρος στις εργασίες της συνόδου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube