Weather Icon

Το Αζερμπαϊτζάν «βάζει» στον ελληνο-ιταλικό αγωγό τους Ρώσους


Ο Αζέρος πρόεδρος επιθυμεί να περνά από τη Ρωσία η τράνζιτ διέλευση του αερίου προς την Ευρώπη
Πολλά ερωτήματα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του ελληνο-ιταλικού αγωγού (ΙTGI) αλλά και του αγωγού «Ναμπούκο» με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ ότι επιθυμεί να περνά από τη Ρωσία η τράνζιτ διέλευση του αερίου προς την Ευρώπη.
Η δήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του κ. Αλίεφ στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντίμτρι Μεντβέντιεφ για να συζητήσουν τη σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας το Αζερμπαϊτζάν θα πουλά στο ρωσικό όμιλο Gazprom περί τα 16 δισ. κ.μ. αερίου, από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, που χρόνια επιμένουν στη διαφοροποίηση όχι μόνον των πηγών αλλά και των οδών προμήθειας αερίου και προωθούν τους αγωγούς Ναμπούκο και ITGI, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, επισήμως δεν έχουν αντιδράσει.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Ιταλίας πάντως για την υπογραφή συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν που θα εξασφαλίζει τις ποσότητες αερίου στον ελληνο-ιταλικό αγωγό, είχαν κολλήσει μέχρι σήμερα στην απαίτηση της Τουρκίας να διακινεί η ίδια γύρω στο 15% της συνολικής ποσότητας (ανάλογη θέση έχει εκφράσει η Αγκυρα και για τον Ναμπούκο), πράγμα με το οποίο διαφωνεί κάθετα το Αζερμπαϊτζάν.

Τουρκμενιστάν
Η συμφωνία που προωθούν η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν έγινε γνωστή, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που υπέγραψε ο γερμανικός όμιλος RWE με το Τουρκμενιστάν για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση οff shore κοιτάσματος φυσικού αερίου και την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών για τη διάθεση του τουρκμένικου αερίου στην Ευρώπη.

Η RWE είναι από τους βασικούς μετόχους της κοινοπραξίας που προωθεί τον αγωγό «Ναμπούκο», ενώ η Ρωσία, που αγοράζει και διακινεί περί τα 2/3 της σημερινής παραγωγής αερίου του Τουρκμενιστάν, αντιτίθεται στο πρότζεκτ Ναμπούκο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Ενέργειας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας επισκέπτονται εκτάκτως το Τουρκμενιστάν για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια που γίνεται στο Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν στις 23-24 Απριλίου. Διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο πραγματοποιείται και στη Σόφια, 24-25 Απριλίου.

StatoilHydro
Εξάλλου, ο νορβηγικός όμιλος StatoilHydro, με αφορμή δημοσίευμα της «Η», σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τη ΔΕΠΑ το ενδεχόμενο μεταφοράς ποσότητας αερίου από τον ελληνο-ιταλικό αγωγό, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι δεν έχει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ του ελληνο-ιταλικού αγωγού.

«Η εταιρεία δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση δικαιώματος πρόσβασης τρίτου στον ελληνο-ιταλικό αγωγό (open season) και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμμετοχή της στον ΤΑΡ (αγωγός για τη μεταφορά αερίου στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας)….

Η εταιρεία, μέσω του joint venture του ΤΑΡ, στο οποίο έχει μερίδιο 50%, έχει καλό διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το θέμα των αδειών που σχετίζονται με την κατασκευή του TAP» αναφέρει η ανακοίνωση.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube