Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2009

Παρουσίαση του βιβλίου του επιστημονικού συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ Ι. Γρηγοριάδη

Παρουσίαση του βιβλίου του επιστημονικού συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ Ι. Γρηγοριάδη


”Περισσότερο συμμετοχική και δημοκρατική καθίσταται η τουρκική πολιτική κουλτούρα ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.”
Αυτό υποστηρίζει ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης, στη μελέτη του “Trials of Europeanisation” (δοκιμασίες εξευρωπαϊσμού) που παρουσίασαν στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της ΕΛΙΑΜΕΠ Θόδωρος Κουλουμπής, ο αρχισυντάκτης του Athens News Γιάννης Ψαρόπουλος και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Ο κ. Κουλουμπής τόνισε τις ευεργετικές συνέπειες της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας μετά το 1999 στην φιλελευθεροποίηση της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας που, όπως υποστήριξε, μεταβάλλεται από κουλτούρα κράτους υπηκόων σε κουλτούρα κράτους πολιτών. Η ελπίδα της ένταξης οδηγεί την Τουρκία στην αυτοπροσαρμογή, υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε προεκλογικές τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για την Τουρκία, λέγοντας ότι οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι συζητάμε πολύ αλλά ξέρουμε λίγα για την Τουρκία, ενώ ο κ. Ψαρόπουλος υπογράμμισε ότι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα στο ζήτημα της Τουρκίας και της ένταξής της είναι η μη αναστρεψιμότητα της μεταρρύθμισης.
Ο κ. Ψαρόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί η ΕΕ να αλλάξει τους θεσμούς Ελλάδας και Τουρκίας.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube