Γενικά θέματα 17 Μαΐου 2009

Τρεις Ελληνες στη Γερουσία των ΗΠΑ

Μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνη από τη Γερουσία πριν από τρία χρόνια, η «ελληνική» εκπροσώπηση στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα. Ο 76χρονος Δημοκρατικός γερουσιαστής έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και ασκούσε σημαντική επιρροή στους συναδέλφους του και των δύο κομμάτων, όπως και στον εκάστοτε πρόεδρο ο οποίος προτιμούσε να τον έχει σύμμαχο παρά αντίπαλο. Ομως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υποχώρηση της επιρροής του Ελληνισμού θα είναι προσωρινή.

Πρόσφατα ο 33χρονος υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας, ανακοίνωσε ότι στις εκλογές του 2010 θα είναι υποψήφιος για τη θέση που έως πέρυσι κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ την πρόθεση να διεκδικήσει την είσοδό του στη Γερουσία εξέφρασε πριν από τέσσερις ημέρες και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής δημοφιλής κυβερνήτης της Φλόριντα, Τσάρλι Κριστ. Εάν εκλεγούν και οι δυο – κάτι πολύ πιθανό- η ομογένεια θα έχει για πρώτη φορά τρία μέλη στο ισχυρότερο νομοθετικό σώμα του κόσμου. Αυτήν τη στιγμή η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου είναι η μόνη ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής, αξίωμα που κατέχει τα τελευταία 14 χρόνια.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά επίσης υπάρχουν επτά ελληνικής καταγωγής βουλευτές -Μπιλιράκης, Σαρμπάνης, Σπέις, Τσόγκα, Μπέρκλεϊ, Τάιτους, Κοσμάς- καθιστώντας ιδιαίτερα ισχυρή την ελληνική εκπροσώπηση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πολλές εθνικότητες θα ήθελαν να έχουν ανάλογη παρουσία στην πολιτική σκηνή της υπερδύναμης. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή έχει διακομματικά χαρακτηριστικά, καθώς η Σνόου και ο Κριστ είναι Ρεπουμπλικανοί, ενώ ο Γιαννούλιας και οι περισσότεροι βουλευτές ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Aιχμή του δόρατος

Δημοκρατικός είναι επίσης ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος, αν και όχι ελληνικής καταγωγής, έχει αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς με την ομογένεια και τα τελευταία χρόνια αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων. Πέρυσι είχε «παγώσει» τον διορισμό του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, ενώ τους τελευταίους μήνες συντέλεσε στην καθυστέρηση της ανάληψης των καθηκόντων του νέου βοηθού υπ. Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φιλ Γκόρντον, από τον οποίο είχε ζητήσει πιεστικά να αποσαφηνίσει γραπτώς τις θέσεις του στο Κυπριακό, όταν αυτός αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο δύναμη «κατοχής», επιλέγοντας να μιλήσει για τουρκική «παρουσία». Τελικά, ο διορισμός του καθυστέρησε και δεν μπόρεσε να συνοδεύσει τον πρόεδρο Ομπάμα στην πρώτη σημαντική περιοδεία του στην Ευρώπη η οποία περιλάμβανε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τη συνάντηση ΗΠΑ – Ε.Ε. και την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο διορισμός του κ. Γκόρντον επικυρώθηκε τελικά από τη Γερουσία πριν από τρεις ημέρες και αφού η ομογένεια κατέστησε σαφή τον έντονο προβληματισμό της, ο οποίος, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις αρμόδιων αμερικανικών πηγών, έχει καταγραφεί και στην πορεία θα «ληφθεί υπόψη».

Με τρεις γερουσιαστές (που ουσιαστικά είναι τέσσερις εάν συνυπολογίσει κανείς και τον Μενέντεζ) και επτά βουλευτές, η ελληνοαμερικανική κοινότητα θα έχει αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, από την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και το Κυπριακό μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το όνομα των Σκοπίων. Και αυτό χωρίς να υπολογισθεί η αναμενόμενη μελλοντική διεκδίκηση του αξιώματος του γερουσιαστή και από τον νυν βουλευτή Τζον Σαρμπάνη.

Ο Γιαννούλιας 1,1 εκατ. δολάρια

Τόσο ο Αλέξης Γιαννούλιας όσο και ο Τσάρλι Κριστ έχουν μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2010. Αυτός δεν είναι απλά ο διακαής πόθος της ομογένειας, είναι και η εκτίμηση Αμερικανών πολιτικών αναλυτών. Ο Γιαννούλιας διατηρεί προσωπική φιλία με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα έπαιξαν μαζί μπάσκετ. Ο πρόεδρος υπήρξε ο μέντοράς του και ο άνθρωπος που τον προέτρεψε να εισέλθει στην πολιτική, και στην πορεία αναμένεται να τον υποστηρίξει. Επίσης, οι πιθανότητες νίκης του Γιαννούλια αυξήθηκαν μετά την απόφαση του αδελφού δημάρχου του Σικάγου, Γουίλιαμ Ντέιλι, να μη θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία, με την οποία ξεκαθάρισε το εσωκομματικό τοπίο.

Η ομογένεια έχει ήδη κινητοποιηθεί με τη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων πολιτικών συμμαχιών. Μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα ο Γιαννούλιας συγκέντρωσε 1,1 εκατομμύριο δολάρια εκπλήσσοντας πολλούς, καθώς το πέτυχε σε μια πολύ άσχημη οικονομική συγκυρία όπου η χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων έχει μειωθεί κατά 26%. «Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την ανταπόκριση που βρήκαμε η οποία αποδεικνύει πως ο κόσμος διψάει για νέα ηγεσία και νέες ιδέες στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Γιαννούλιας.

Από κυβερνήτης, γερουσιαστής

Ο παππούς του Τσάρλι Κριστ, Αδάμ Χριστοδούλου, έφθασε στην Αμερική από την Κύπρο το 1914. Ο 53χρονος κυβερνήτης της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας διατηρεί επαφή με την ομογένεια. Στη Φλόριντα δεν είχε δυνατότητες παρέμβασης σε εθνικό επίπεδο, αλλά στην Ουάσιγκτον η επιρροή του σε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβομένων και των ελληνικού ενδιαφέροντος, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Θεωρείται ως ο επικρατέστερος για να εκλεγεί, καθώς είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Η αποδοχή του στην κοινή γνώμη της Φλόριντα ξεπερνάει το 60%.

«Είναι το μεγάλο ψάρι που αναζητούσαν οι Ρεπουμπλικανοί για το 2010» σχολίασε γνωστός πολιτικός αναλυτής. Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το όνομά του ήδη αναφέρεται μεταξύ των πιθανών μελλοντικών προεδρικών υποψηφίων. Αλλωστε, πέρυσι ήταν μεταξύ των τριών πιθανών επιλογών του Τζον Μακέιν για την αντιπροεδρία πριν καταλήξει στην επιλογή – έκπληξη της Σάρα Πέιλιν. Πιθανός αντίπαλός του στις προκριματικές είναι ο πρώην πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής, Μαρκ Ρούμπιο. Πάντως, η πρώτη δημοσκόπηση έδειξε τον Κριστ να προηγείται με τεράστια διαφορά, 54% έναντι 8%.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube