REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2009

Βέτο για τον Τούρκο διοικητή στη Λάρισα

Βέτο για τον Τούρκο διοικητή στη Λάρισα

Βέτο να θέσει η κυβέρνηση στην απόφαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που ορίζει Τούρκο διοικητή εκ περιτροπής στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας, ζητάει το ΠΑΣΟΚ.
Η Β. Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση και ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει «βέτο» και να μη συμφωνήσει σε αυτή τη ρύθμιση. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει «να αφυπνιστεί και να αναχαιτίσει τις εξελίξεις, οι οποίες είναι δυσμενείς για την Ελλάδα».

Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ευθύνες και στα δύο συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Ωστόσο πολύ πιο μετριοπαθής ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι δίνει λιγότερη σημασία στην εθνικότητα του διοικητή του στρατηγείου της Λάρισας από τις θέσεις που λαμβάνει η Ελλάδα στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Πάντως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τη θέση που διατύπωσε η Β. Παπανδρέου για βέτο στην απόφαση, διότι, όπως είπε, η ελληνική παρουσία είναι εντελώς υποβαθμισμένη στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, γ.γ. του ΚΚΕ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και εξαιρετικά επικίνδυνη» την απόφαση για τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας, προβλέποντας όξυνση των θεμάτων-θεωριών περί «γκρίζων ζωνών» και αποστρατικοποίησης της Λήμνου και των υπολοίπων νησιών.

«Παρανοϊκή ενέργεια» και «μείζον σκάνδαλο», που πρέπει αμέσως να έρθει στη Βουλή, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο πτέραρχος Ν. Κουρής.

Στο υπουργείο Αμυνας και χτες συμπεριφέρονταν όπως ο «πνιγμένος που κρέμεται από τα μαλλιά του» ! Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ επιχειρούσαν να εμφανίσουν ως… επιτυχία το γεγονός ότι, κατά την περίοδο που το CAOC-4 (ΛΑΡΙΣΑΣ) θα διοικείται από Τούρκο, ο υποδιοικητής θα είναι Ελληνας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι Ελληνας ο επιτελάρχης στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης!

Σύμφωνα με τους αεροπόρους, πρόκειται για παραπλάνηση. Αποσιωπούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι όταν το CAOC-4 της Λάρισας θα διοικείται από Ελληνα, στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης δεν θα υπηρετεί κανένας Ελληνας ανώτατος αξιωματικός!

Οπερ σημαίνει ότι στο στρατηγείο της Σμύρνης δεν θα υπάρχει κανένας Ελληνας διευθυντής (DACOS) στις κρίσιμες επιτελικές θέσεις Α3 (Επιχειρήσεις), Α5 (Σχέδια – Πολιτική) και Α7 (Ασκήσεις). Δηλαδή ο Ελληνας διοικητής του CΑΟC-Λάρισας θα είναι παντελώς αποκομμένος από τη σχεδίαση ασκήσεων και επιχειρήσεων, που θα γίνεται στη Σμύρνη, και θα είναι «αιχμάλωτος» του Τούρκου υποδιοικητή του στην εκτέλεση των ασκήσεων, την εναέρια επιτήρηση και την εναέρια αστυνόμευση.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube