REAL TIME |

Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2009

Τουρκία – Συμβούλιο Ασφαλείας – Προεδρεύουσα

Τουρκία – Συμβούλιο Ασφαλείας – Προεδρεύουσα


Τα καθήκοντα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για το μήνα Ιούνιο αναλαμβάνει σήμερα η Τουρκία από τη Ρωσία.Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αύριο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, Πρέσβης Μπακί Ιλκίν θα καταθέσει το μηνιαίο πρόγραμμα στο ΣΑ, το οποίο αφού εγκριθεί θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.
Οπως διευκρινίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η σειρά προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ που απαρτίζεται από 15 μέλη – πέντε μόνιμα και 10 μη μόνιμα – καθορίζεται αλφαβητικά. Την τουρκική προεδρία θα αναλάβει ο Πρέσβης Ιλκίν ενώ τις συνεδρίες σε ανώτατο επίπεδο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για επαφές με Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους τόσο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα είναι μια ενεργή προεδρία και πως πρόκειται για μια σημαντική και μεγάλη ευθύνη. ”Κατ’ αρχήν το Ιράκ και άλλα θέματα θα έρθουν στην ατζέντα στα ΗΕ”.

Η εφημερίδα Χουριέτ αξιολογεί ως κυριότερο θέμα για την τουρκική προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ το ζήτημα της Βόρειας Κορέας μετά την πυρηνική δοκιμή και ακολουθούν η κατάσταση στη Σρι Λάνκα μετά το τέλος του πολυετούς εμφύλιου πολέμου με τους αντάρτες Ταμίλ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Ιράν καθώς και τον Καύκασο. Δεν αποκλείει δε η Κύπρος, αλλά και θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια να απασχολήσουν συνεδριάσεις του ΣΑ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube