REAL TIME |

Γενικά θέματα 2 Ιουνίου 2009

Η Τουρκία κινείται για την άρση της ασυλίας του ηγέτη της Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)

Η Τουρκία κινείται για την άρση της ασυλίας του ηγέτη της Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία – Το γραφείο του εισαγγελέα στο Ντιγιαρμπακίρ ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προτείνει την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αχμέτ Τουρκ, ηγέτη της φιλο-Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (29 Μαΐου). Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο, μετά από αντιφατικά σχόλια που έκανε τον Μάρτιο ο Τουρκ, ορισμένα από τα οποία θεωρήθηκαν ως προπαγάνδα υπέρ του τρομοκρατικού Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PΚΚ).

Σε ομιλία του στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Τουρκ σύγκρινε τον φυλακισμένο ηγέτη του ΠΚΚ Αμπντουλά Οτσαλάν με τον πρώην νοτιο-αφρικανό πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα.Εν τω μεταξύ, ο Τουρκ προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μεσολαβητής για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ο Τουρκ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στο Όρος Καντίλι, στο βόρειο Ιράκ, για συζητήσεις με τους τοπικούς ηγέτες του ΠΚΚ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης. (Milliyet, Vatan – 30/05/09; NTV, CNNTurk, Hurriyet – 29/05/09)SETIMES.COM

Απαγορεύτηκε σε κόμμα η συμμετοχή στις εκλογές στο ιρακινό Κουρδιστάν
Απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις εκλογές στο ιρακινό Κουρδιστάν, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουλίου, σε ένα κόμμα που θεωρείται προσκείμενο προς το ΡΚΚ, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. “Οι δικαστικές αρχές στη Βαγδάτη μας ενημέρωσαν ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές του ψηφοδελτίου της Αλ Αμάλ”, δήλωσε ο Αλί Καντέρ, επικεφαλής της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής.
Οι εκλογές θα γίνουν για να αναδειχτούν τα μέλη του κοινοβουλίου και ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. “Απαγορεύτηκε η συμμετοχή του ψηφοδελτίου μας στις εκλογές για πολιτικούς λόγους”, δήλωσε ο Νατζίμπα Ομάρ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αλ Αμάρ, που στα αραβικά σημαίνει “ελπίδα”.
Το ψηφοδέλτιο αυτό λέγεται ότι απαρτίζεται από μέλη του κόμματος Αλ-Χαλ, που θεωρείται προσκείμενο στο ΡΚΚ.
“Το ψηφοδέλτιό μας είναι ανεξάρτητο και το κόμμα Αλ-Χαλ έχει ήδη πάρει μέρος σε εκλογές στο Κουρδιστάν”, πρόσθεσε ο Νατζίμπα Ομάρ, επισημαίνοντας ότι πρόθεσή του είναι να προσβάλλει την απόφαση των αρχών της Βαγδάτης.
Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν θα πάρουν μέρος έξι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο Μασούντ Μπαρζανί, ο νυν πρόεδρος.
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν θα εκλεγεί με αυτή τη διαδικασία.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube