Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2009

Καταγγέλλουν στρατιωτικοποίηση των πολιτικών ασφάλειας

Καταγγέλλουν στρατιωτικοποίηση των πολιτικών ασφάλειας


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Εκκληση προς όλους τους πολίτες και τις οργανώσεις πολιτών της Ε.Ε. να αποκρούσουν την εντεινόμενη επίθεση στα δημοκρατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε., απευθύνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ελευθεριών (ECLN).
«Απαιτούμε αλλαγή της σημερινής πολιτικής ατζέντας σχετικά με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Ζητούμε ανάκληση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και των κατασταλτικών μεταναστευτικών νόμων», επισημαίνει με έμφαση το Δίκτυο, η εμβέλεια του οποίου είναι τεράστια. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φόρουμ στο οποίο μετέχουν (ή υποστηρίζουν) δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους η Ελληνική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU), η Βελγική Λίγκα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AEDH), η Διεθνής Οργάνωση για την Ιδιωτικότητα (ΡΙ), η βρετανική ΜΚΟ Statewatch και άλλες περίπ0υ 50 ευρωπαϊκές οργανώσεις δικαιωμάτων και προστασίας μεταναστών.
Το Δίκτυο ζητεί να σταματήσει η σημερινή πολιτική στα θέματα αστυνόμευσης, εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης που κορυφώνεται με το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» (μια σειρά ακόμη αυταρχικότερων μέτρων, τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν τον Δεκέμβριο του 2009).
Η στάση αυτή των οργανώσεων πολιτών αποκαλύπτει το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ήδη στην Ε.Ε. γύρω από τα θέματα ασφάλειας και δικαιωμάτων και αναδεικνύει σε πρωτεύον ζήτημα την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους του κράτους δικαίου.
Ταυτόχρονα, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις προσφάτως εξαγγελθείσες προθέσεις της ελληνικής κυβέρησης, η οποία, υπό το κράτος της εκλογικής ήττας της και της ανόδου του ΛΑΟΣ, σπεύδει να επενδύσει στην ανασφάλεια και την ξενοφοβία, προωθώντας άκρως κατασταλτικά μέτρα υπέρ «του νόμου και της τάξης».
Στη βαρύνουσα παρέμβασή του, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο (ECLN) εκφράζει την ανησυχία του για την αυταρχική τροπή στην πολιτική της Ε.Ε., τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, την καθιέρωση προληπτικού καθεστώτος επιτήρησης των πολιτών. Μιλά μάλιστα για «ψηφιακό τσουνάμι» που θα προμηθεύσει τους μηχανισμούς δίωξης με τεράστιο αριθμό πληροφοριών και στοιχείων.

Προληπτικοί έλεγχοι – στρατιωτικοποίηση της ασφάλειας
Καυτηριάζει τα νομοθετικά μέτρα που ήδη έχουν υιοθετηθεί, όπως η υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων για την έκδοση των διαβατηρίων και των αδειών παραμονής, η παρακράτηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων (τηλεφωνικές κλήσεις, e-mail, χρήση του Ιντερνετ), η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων όλων των ταξιδιωτών στην Ευρώπη, οι τράπεζες DNA κ.ά.
Γίνεται αναφορά στο λεπτομερές προφίλ για την ιδιωτική και πολιτική ζωή των πολιτών, που κατασκευάζεται ελλείψει κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί ήδη με δισ. ευρώ την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εσωτερικής ασφάλειας, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες.
Το Δίκτυο καταγγέλλει τη συνεχώς αυξανόμενη «στρατιωτικοποίηση» των πολιτικών ασφάλειας, η οποία βασίζεται στη λογική πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται δευτερεύοντα μπροστά στον σκοπό της εξουδετέρωσης της απειλής. Οπως το ΝΑΤΟ, έτσι και η Ε.Ε. επαναπροσδιορίζεται ως διεθνές σώμα αστυνόμευσης και επέμβασης. Νέα παραστρατιωτικά σώματα, όπως η FRONTEX (για τα σύνορα) και η Ευρωπαϊκή Στρατο-Χωροφυλακή (European Gendarmerie Force), αναπτύσσονται. Οι διαδηλώσεις σε συναντήσεις κορυφής και ενάντια σε διεθνείς οργανισμούς αντιμετωπίζονται με άσκηση βίας και επέμβαση για εξουδετέρωση των διαδηλωτών.

Ευρώπη-φρούριο
«Από το τέλος της δεκαετίας του ’90, οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων στρατιωτικοποιούνται. Ταυτόχρονα γίνονται συμφωνίες επαναπροώθησης, δημιουργούνται κέντρα κράτησης μεταναστών και μια ειδική υπηρεσία (FRONTEX) περιπολεί στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα επιλεκτικό πόλεμο ενάντια στη μετανάστευση, αφού τα κατασταλτικά αυτά μέτρα στοχεύουν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη δίωξη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η εργασία των παράνομων μεταναστών γίνεται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης σε όλη την Ευρώπη. Και ενώ η εργασία αυτή ωφελεί παραγωγικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε γεωργία, οικοδομή και τουρισμό, οι κυβερνήσεις αρνούνται συστηματικά στους εργάτες αυτούς τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες.
«Τουλάχιστον 10.000 θάνατοι μεταναστών έχουν καταγραφεί γύρω από τα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο. Είναι το καταδικαστικό κατηγορητήριο της νεο-φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που ενώ ενθαρρύνει την παγκόσμια κυκλοφορία του κεφαλαίου με σκοπό το κέρδος, καταδικάζει όσους ταξιδεύουν με σκοπό την επιβίωση», υπογραμμίζουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ατομικών ελευθεριών. Και καταλήγουν:
«Οι βίαιες συγκρούσεις είναι συχνά αποτέλεσμα συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών αδικιών, μιας άνισης διανομής του παγκόσμιου πλούτου. Προτεραιότητα σε κάθε πολιτική ατζέντα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αυτών. Η επιλογή της ένοπλης βίας, της συλλογής δεδομένων και της επιτήρησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών».
ΕΝΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube