Γενικά θέματα 11 Ιουνίου 2009

Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν Μπιν Λάντεν λέει ο Μοαμάρ Καντάφι από την Ιταλία

Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν Μπιν Λάντεν λέει ο Μοαμάρ Καντάφι από την Ιταλία

Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν παρέδωσαν το Ιράκ στην Αλ Κάιντα. Ο Μ.Καντάφι συνέκρινε τις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Μπιν Λάντεν. Πρότεινε να υπάρξει διάλογος με τους τρομοκράτες.

«Το Ιράκ ήταν ένα φρούριο για την τρομοκρατία, με τον Σαντάμ Χουσέιν η Αλ Κάιντα δεν μπορούσε να μπει εκεί. Τώρα, χάρη στην αμερικανική επέμβαση μπαίνει κανείς στο Ιράκ σα να μπαίνει σε μύλο και από αυτή την κατάσταση επωφελείται η Αλ Κάιντα», είπε ο Καντάφι μιλώντας σε συγκέντρωση Ιταλών γερουσιαστών στη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο Λίβυος ηγέτης καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση κατά της χώρας του το 1986, παρατηρώντας ότι συμπεριφέρθηκαν τότε σαν «Μπιν Λάντεν».
«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην επίθεση των Αμερικανών το 1986 στα σπίτια μας και τις τρομοκρατικές ενέργειες του Μπίν Λάντεν;» είπε.
Ο Μ.Καντάφι δήλωσε ότι η Λιβύη είναι κατά της τρομοκρατίας και την καταδικάζει, τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει ο κόσμος να προσπαθήσει να κατανοήσει τους λόγους αυτού του ολέθριου φαινομένου.
«Πρέπει να συνομιλήσουμε ακόμα και με το διάβολο αν χρειαστεί, προσπαθώντας να καταλάβουμε την τρομοκρατία», είπε.
Ο Καντάφι επρόκειτο αρχικά να εκφωνήσει την ομιλία του στην αίθουσα της ολομέλειας της Γερουσίας, κάτι που δεν έγινε τελικά, λόγω έντονων αντιδράσεων της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για την παρουσία ενός «δικτάτορα» στην καρδιά των δημοκρατικών θεσμών.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε τη στάση της αντιπολίτευσης «πολύ σοβαρή και αδικαιολόγητη».
Τελικά ο Μ.Καντάφι μίλησε σε μικρότερη αίθουσα της Γερουσίας.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία, το επίσημο μέρος της οποίας ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής, ο Καντάφι αναμένεται να μιλήσει σε συγκέντρωση φοιτητών, αλλά η επίσκεψή του στο πανεπιστήμιο της Ρώμης έδωσε αφορμή για νέες αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας του σπουδαστικού κόσμου.
Φοιτητές ανήρτησαν πανό με συνθήματα κατά της επίσκεψης Καντάφι, ενώ ορισμένοι άλλοι άναψαν καπνογόνα, απομακρύνθηκαν όμως από την αστυνομία σε απόσταση ασφαλείας.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube