Γενικά θέματα 12 Ιουνίου 2009

To «αντίπαλο δέος» του προέδρου Αχμαντινετζάντ του Ιράν

To «αντίπαλο δέος» του προέδρου Αχμαντινετζάντ του Ιράν


Καλύτερες σχέσεις με τη Δύση πρεσβεύει ο Μιροσεΐν Μουσάβι, θεωρούμενος ως ο κύριος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ στις ιρανικές προεδρικές εκλογές.
Η βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με το δυτικό κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο της προγράμματος του σημαντικότερου αντιπάλου του προέδρου Αχμαντινετζάντ στις εκλογές, Μιροσεΐν Μουσάβι.
Αν και σε καμιά περίπτωση δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να ικανοποιήσει το κύριο αίτημα των δυτικών χωρών, που είναι ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος, καταβάλλει προσπάθειες να προσεταιριστεί τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους μεταρρυθμιστές, επιδιώκοντας «συμφιλίωση» με τη Δύση, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για επιστροφή στις αυθεντικές αξίες της ιρανικής επανάστασης και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Ο 67χρονος πολιτικός χαίρει της υποστήριξης του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί, καθώς και του προκατόχου του, Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί.
Ένα από τα «στοιχήματα» του Μουσάβι είναι ότι θα μπορέσει να κερδίσει την αναγνώριση των ψηφοφόρων ύστερα από είκοσι χρόνια απουσίας από την πολιτική σκηνή: ο Μουσάβι ήταν πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ (1980-1988).
Μία από τις βασικές θέσεις τις οποίες προωθεί είναι η βελτίωση της οικονομίας, μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, έχει υποσχεθεί πως θα αλλάξει την «εξτρεμιστική» εικόνα που έχει χαρακτηρίσει το Ιράν στην διεθνή σκηνή υπό την ηγεσία του Αχμαντινετζάντ.
Παράλληλα, καταβάλλει προσπάθειες να προσεταιριστεί τους συντηρητικούς, οι οποίοι αποτελούν τη βάση στήριξης του Αχμαντινετζάντ, μιλώντας για «δικαιοσύνη και ελευθερία», ενώ περιόδευε στη γενέτειρα του Χομεϊνί.
Ο Αχμαντινετζάντ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2005 υποσχόμενος πως θα αναστήσει τις αξίες της επανάστασης και θα μοιράσει τον πλούτο της χώρας στους πολίτες.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μουσάβι είναι ότι απευθύνεται σε μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, καθώς αντιπροσωπεύει ένα συνδυασμό συντηρητικών και προοδευτικών τάσεων» είπε ο Κλιφ Κούπτσαν, αναλυτής του Eurasia Group.
Σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα της ιρανικής πολιτικής σκηνής, ο Μουσάβι έχει μαζί του τη σύζυγό του, Ζάρα Ραναβάρ, στην προεκλογική του εκστρατεία.
«Είναι εξαιρετικά δημοφιλής με τις μορφωμένες γυναίκες…πιστεύω πως ο Μουσάβι θα αποτελέσει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο για τον Αχμαντινετζάντ» είπε ο Χαμίντ Νατζάφι, αρχισυντάκτης της συντηρητικής εφημερίδας Kayhan International.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube