REAL TIME |

Γενικά θέματα 12 Ιουνίου 2009

Απορρίπτει την προνομιακή σχέση με την ΕΕ η Άγκυρα

Απορρίπτει την προνομιακή σχέση με την ΕΕ η Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς απέρριψε την ιδέα που προτάθηκε από το Βερολίνο και το Παρίσι για μια «προνομιακή σύμπραξη» ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή ότι «η Τουρκία είτε θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ είτε δεν θα είναι καθόλου μέλος της».

«Η Τουρκία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ ή δεν θα είναι καθόλου μέλος της. Δεν υπάρχει μέση οδός. Αυτό το καθεστώς του «προνομιακού εταίρου» δεν έχει καμιά νομική βάση, ειδάλλως θα ήμασταν ήδη», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Είμαστε μέσα στην τελωνειακή ένωση και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στις χώρες μέλη. Είμαστε ήδη στην Ευρώπη», προσέθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με μια «επιβράδυνση» των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ξεκινήσει η Τουρκία ενόψει μιας ένταξής της στην ΕΕ, ο Μπαγκίς κατηγόρησε την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι «κωλυσιεργεί» και ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες ότι «αποθαρρύνουν» την κοινή γνώμη.

«Η αντιπολίτευση είναι που επιβραδύνει την Τουρκία. Κωλυσιεργούν. Όταν, επιπλέον, ευρωπαίοι ηγέτες αποθαρρύνουν την κοινή γνώμη, αυτό δεν βοηθάει», τόνισε ο Μπαγκίς.

«Βλέπω την ΕΕ ως το διαιτολόγο της Τουρκίας. Ξέρουμε πως αν ακολουθήσουμε τη συνταγή, η υγεία μας θα βελτιωθεί. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε τη συνταγή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες που άρχισαν διαπραγματεύσεις στο τέλος εντάχθηκαν».
ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube