Γενικά θέματα 21 Ιουνίου 2009

Εκθεση είχε «προβλέψει» την εκτέλεση

Εκθεση είχε «προβλέψει» την εκτέλεση

Εκθεση με λεπτομερείς αναφορές για την αναμενόμενη δράση της «Σέχτας Επαναστατών» είχε από τις αρχές Φεβρουαρίου στα χέρια της η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Τις αναλύσεις συνέταξαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και σ’ αυτές διατυπωνόταν το συμπέρασμα ότι το επόμενο χτύπημα θα ήταν σε βάρος αστυνομικού. Ωστόσο οι έριδες για την «πρωτοκαθεδρία επί των ερευνών» δεν άφησαν χώρο σε περαιτέρω ενέργειες. Την ίδια τύχη φέρεται να είχαν και οι εκθέσεις της Σκότλαντ Γιαρντ, μέσω των οποίων οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες είχαν προτείνει την εσωτερική αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Η αντιμετώπιση του νέου κύματος τρομοκρατίας προβληματίζει ιδιαίτερα (και) επειδή οι διωκτικές αρχές εκτιμούν πως πίσω από τη δράση της «Σέχτας Επαναστατών» και του «Επαναστατικού Αγώνα» βρίσκεται ένα κοινό καθοδηγητικό κέντρο. Θεωρούν ότι στο κέντρο αυτό μετέχουν μέλη παλαιότερων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Του Γιαννη Σουλιωτη

Αναλυτική έκθεση που σκιαγραφούσε την εξέλιξη της δράσης τρομοκρατών μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου είχε στα χέρια της από τις αρχές Φεβρουαρίου η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, η έκθεση που συνέταξαν έμπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της δράσης ακραίων στοιχείων (προχωρώντας μάλιστα σε σαφείς εκτιμήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο δράσης τους…) αγνοήθηκε από τα εμπλεκόμενα στο θέμα της τρομοκρατίας στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών!

Στην ίδια έκθεση γινόταν εκτίμηση ότι μετά την επίθεση κατά των ΜΑΤ σε Γουδί και Εξάρχεια, οι τρομοκράτες θα επιχειρούσαν σε σύντομο διάστημα εν ψυχρώ εκτέλεση αστυνομικού, στα πρότυπα της επιχειρησιακής δράσης της «17 Νοέμβρη». Σενάριο που επιβεβαιώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα Ανω Πατήσια, με τη δολοφονία του 41χρονου υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα. Ακόμα, προβλεπόταν η εμφάνιση οργάνωσης με νέα ονομασία που θα αναλάμβανε την ευθύνη για ορισμένα από τα χτυπήματα που θα ακολουθούσαν. Συνέβη πράγματι όταν αρχές Φεβρουαρίου με προκήρυξη που βρέθηκε στον τάφο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης κατά του Α.Τ. Κορυδαλλού. «Στην προκήρυξη που ακολούθησε τις δύο ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών σε Γουδί και Εξάρχεια, ο Επαναστατικός Αγώνας καλούσε σε μαζικοποίηση της ένοπλης δράσης κατηγορώντας μάλιστα ως μετριοπαθείς ή ρεφορμιστές οργανωμένες κινήσεις αντιεξουσιαστών.

Η εμφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών» λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα αποσκοπούσε στο να αποδείξει ότι το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση και ότι το ένοπλο επαναστατικό κίνημα χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό» παραδέχονται σήμερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια τύχη όμως με την αναφορά των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής είχε και η πολυσυζητημένη έκθεση που συνέταξε και παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που επισκέφθηκε τη χώρα μας στον απόηχο του μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που ακολούθησε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Οι Βρετανοί

Πέραν των ήδη γνωστών προτάσεων – εισηγήσεων σχετικά με την ενεργοποίηση καμερών και τη δημιουργία τράπεζας DNA που είχε φέρει στο φως η «Κ», οι Βρετανοί είχαν επιμείνει στην ανάγκη εσωτερικής αναδιάρθρωσης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, την κατάργηση της σημερινής δομής της υπηρεσίας και τη δημιουργία τριών τμημάτων: Πληροφοριών, Επιχειρήσεων και Ερευνών.

Πηγές της «Κ» διατυπώνουν την άποψη ότι οι αλλαγές αυτές δεν προχώρησαν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταρασσόταν η ισορροπία δυνάμεων και εξουσιών στο εσωτερικό της Αντιτρομοκρατικής, εξέλιξη που πολλοί δεν επιθυμούσαν σε ΓΑΔΑ και Κατεχάκη. Σήμερα, οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας έχουν στη διάθεσή τους μια επιπλέον αναφορά στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 15 υπόπτων για εμπλοκή στην τρομοκρατία.

Μεταξύ αυτών, αντίθετα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών, δεν περιλαμβάνονται ονόματα ατόμων που φέρονται να έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για αντιεξουσιαστική δράση. Οι εν λόγω αναφορές επισημαίνουν ότι τα άτομα που συγκροτούν τον εκτελεστικό βραχίονα της «νέας» τρομοκρατίας προήλθαν, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, μέσα από διεργασίες που εκτυλίχθηκαν στα κινήματα συμπαράστασης των κρατουμένων της 17Ν και κυρίως των Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Διαφεύγουν

Οι κινήσεις ορισμένων εξ αυτών τελούν σε γνώση των αρχών, τα ίχνη κάποιων άλλων ωστόσο αγνοούνται καθώς καταφέρνουν πάντοτε να διαφεύγουν της προσοχής των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής. Οπως άλλωστε προκύπτει από τις περιγραφές πηγών μέσα από την Αντιτρομοκρατική, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας εξαντλούνται σε μεγάλο βαθμό στην «παγίδευση» υποκαταστημάτων τραπεζών αλλά και τη νυχτερινή παρακολούθηση σπιτιών και όχι των ίδιων των υπόπτων. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, ενισχύουν στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ την αντίληψη ότι οι οργανώσεις της λεγόμενης «νέας» τρομοκρατίας, μεταξύ αυτών ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Σέχτα Επαναστατών» ελέγχονται και συντονίζονται από κοινό καθοδηγητικό κέντρο, το οποίο αποτελούν πρόσωπα που φέρονται να συμμετείχαν σε οργανώσεις που έδρασαν στο διάστημα πριν από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».

«Κομβικό σημείο στη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου αποτέλεσε η διάλυση του ΕΛΑ και η εμφάνιση των «Επαναστατικών Πυρήνων», οργάνωση που έδρασε την περίοδο 1997 – 2001» σημειώνει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός που ενεπλάκη στις έρευνες για την τρομοκρατία.

Απροστάτευτη μάρτυς σε ξεχασμένη δίκη
Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κατηγορουμένων ως τρομοκρατών του ΕΛΑ
Της Ιωαννας Μανδρου

Το πρωινό της Τετάρτης ήταν διαφορετικό για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του ΕΛΑ, που πολύ συχνά περνούν –εδώ και πάνω από ένα χρόνο– το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Είχε προηγηθεί το δολοφονικό χτύπημα στα Ανω Πατήσια, με νεκρό τον αστυνομικό που είχε αναλάβει να φρουρεί την πιο βασική μάρτυρα κατηγορίας εναντίον τους. Τη Σοφία Κυριακίδου.

Αυτό το χτύπημα έφερε και πάλι στο προσκήνιο μια ξεχασμένη δίκη, μια απροστάτευτη μάρτυρα και μια τρομοκρατική οργάνωση που ήρθε, όχι από το πουθενά, να θέσει και πάλι σε λειτουργία τη μηχανή του τρόμου, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες και προκαλώντας σοκ.Το χτύπημα στα Πατήσια έβγαλε από τη λήθη τη δίκη για τον ΕΛΑ, μια δίκη εξαιρετικά σημαντική, που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, έχει περάσει από σαράντα κύματα με διακοπές, αναβολές και νομικά κωλύματα, και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μαρτύρων. Μια δίκη που γινόταν επί μήνες, δίχως να ασχολείται κανείς, στην αίθουσα υψίστης ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί όπου το πρωί της Τετάρτης οι κατηγορούμενοι για την πολύχρονη και αιματηρή δράση του ΕΛΑ βρέθηκαν στο εδώλιο λίγες ώρες μετά το αδίστακτο χτύπημα.

Οι αντιδράσεις τους συγκρατημένες, καθώς όπως λένε οι δικηγόροι τους, δεν «είναι βέβαιον τι επιρροή θα ασκήσει στο δικαστήριο η τρομοκρατική ενέργεια». Οι δικαζόμενοι ως μέλη του ΕΛΑ Χρήστος Τσιγαρίδας και Ειρήνη Αθανασάκη κινήθηκαν σε αυτή τη λογική.

Διαφορετική ήταν η αντίδραση του Αγγελέτου Κανά. Υπήρξε σύζυγος της Σοφίας Κυριακίδου, η οποία προστατευόταν από τον άτυχο αστυνομικό για όσα είχε καταθέσει εις βάρος του.

Στην κατάθεσή της, άλλωστε, στηρίχθηκε εν πολλοίς το κατηγορητήριο που οδήγησε στο εδώλιο τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ανεξάρτητα όμως από το ποια συναισθήματα δημιούργησε το τρομοκρατικό χτύπημα στον Αγγελέτο Κανά, που χρόνια βρίσκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με την πρώην σύζυγό του, οι διωκτικές αρχές προβληματίζονται για το αν αποδέκτες του μηνύματος των τρομοκρατών είναι οι δικαστές και οι μάρτυρες αυτής της δίκης.

Κρίσιμη η απόφαση

Και προβληματίζονται περισσότερο καθώς η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική. Αν το δικαστήριο τους καταδικάσει θα μείνουν για χρόνια στη φυλακή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσουν να είναι ελεύθεροι καθώς βρίσκονται όλοι εκτός φυλακών εν αναμονή της δευτεροβάθμιας και τελικής δικαστικής κρίσης. Και η απόφασή τους γίνεται ακόμα σημαντικότερη, καθώς σε πρώτο βαθμό είχαμε δύο δίκες για τον ΕΛΑ. Η μία τους καταδίκασε σε 25 χρόνια και η άλλη τους απάλλαξε. Με αυτό το διακύβευμα η ξεχασμένη δίκη, που συνεχίζεται και αύριο, αποκτά σημασία μετά το δραματικό χτύπημα της Τετάρτης, όπως και η στάση των δικαστών και των μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν.

Πάντως, η επιρροή που ασκείται έτσι κι αλλιώς στους παράγοντες αυτής της δίκης από την εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού δεν μπορεί να παραβλεφθεί από τις δικαστικές και τις διωκτικές αρχές. «Σίγουρα αποδέκτες του μηνύματος των τρομοκρατών» είναι και οι δικαστές και οι μάρτυρες, δήλωνε ανώτατη δικαστικός στην «Κ» και για το λόγο αυτόν, σημείωνε πως «η Πολιτεία οφείλει να τονώσει το φρόνημα των δικαστών που θα κληθούν να αποφασίσουν».

Το χτύπημα των τρομοκρατών στα Πατήσια δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τη δίκη για τον ΕΛΑ. Αποκάλυψε με τρόπο δραματικό το πώς εφαρμόζεται στη χώρα μας η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που ψηφίστηκε μετά πολλές ταλαντεύσεις και χρονικές καθυστερήσεις το 2001. Μια νομοθεσία που προέβλεψε για το πώς πρέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες στις υποθέσεις της τρομοκρατίας, κάτι που ισχύει από χρόνια ως δεδομένη πρακτική στις ευρωπαϊκές χώρες. Η περίπτωση της Σοφίας Κυριακίδου, της μοναδικής μάρτυρoς που προστατεύεται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν έχει να κάνει με όσα ο νόμος προβλέπει και η αντιτρομοκρατική πολιτική επιβάλλει. Μετά την εκτέλεση του φρουρού της αστυνομικού, αποκαλύφθηκε ότι η μάρτυς έμενε στο ίδιο σπίτι επί 8 χρόνια και το ήξεραν όλοι, ακόμη και οι περαστικοί από την περιοχή. Ολοι γνώριζαν ποια είναι και γιατί τη φυλάνε οι αστυνομικοί!

Τα μέτρα που προβλέπει ρητά ο αντιτρομοκρατικός νόμος που ισχύει περί αλλαγής κατοικίας, αλλαγής των στοιχείων ταυτότητας, αλλαγής εργασιακού χώρου, αλλαγής επαγγέλματος και λοιπά εν προκειμένω ούτε καν εφαρμόστηκαν. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, διότι αυτές έχουν την ευθύνη κατά το νόμο, δεν κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Με αποτέλεσμα, η μάρτυς να είναι ουσιαστικά απροστάτευτη, αν όχι και στοχοποιημένη, ακριβώς λόγω της αστυνομικής προστασίας.

Ο κ. Νικ. Λίβος, καθηγητής πανεπιστημίου και εξειδικευμένος σε θέματα δίωξης της τρομοκρατίας –από τους συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου– είναι σαφής, μιλώντας στην «Κ»: « Δεν μπορεί να γίνει στη χώρα μας λόγος για προστασία των μαρτύρων έτσι όπως ο νόμος εφαρμόζεται».

Παραδείγματα

Και αναφέρει ως παράδειγμα τι γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, όπου οι μάρτυρες σε αυτές τις υποθέσεις προστατεύονται πραγματικά. Δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους ούτε ενώπιον του δικαστηρίου, όπως συμβαίνει εδώ. Και η προστασία τους συνεχίζεται και μετά την εξέτασή τους από τις δικαστικές αρχές με συνέπεια επί χρόνια.

Για τους ειδικούς, ο νέος κύκλος τρόμου που ξεκίνησε στα Πατήσια ήταν αναμενόμενος. Αλλωστε, η τρομοκρατία, όπως λέει ο κ. Λίβος, «θάλλει εκεί όπου υπάρχει έλλειψη νομιμοποίησης των θεσμών». Γι’ αυτό και η πρόβλεψη των ειδικών για το μέλλον είναι απαισιόδοξη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube