Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2009

Ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συμφωνία του Nabucco

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό «ορόσημο» που θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.
«Συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προς την επίτευξη του στόχου για το άνοιγμα ενός νέου διαδρόμου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιφυλακτική η Greenpeace
Από την πλευρά της, η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Greenpeace, επέκρινε σφοδρά τη συμφωνία αυτή. «Τα επόμενα χρόνια ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια θα είναι σαφώς φτηνότερος σε σχέση με αυτόν που θα παράγεται από το φυσικό αέριο» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός στον ενεργειακό τομέα της Αυστρίας, Γούριεν Βέστερχοφ, υποστηρίζοντας ότι με τον αγωγό Nabucco «η Αυστρία δεσμεύεται για δεκαετίες να αγοράζει φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας Θάλασσας, ανεξαρτήτως της τιμής του».
Η Greenpeace υπολόγισε ότι τα 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με τα οποία θα τροφοδοτεί ετησίως την ευρωπαϊκή αγορά ο Nabucco αντιστοιχούν σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.
«Θα ήταν πιο έξυπνο να επενδύσουμε τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού ο ήλιος και ο άνεμος δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και δεν στοιχίζουν τίποτα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον», πρόσθεσε ο Βέστερχοφ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube