Γενικά θέματα 14 Ιουλίου 2009

Αιολικά Πάρκα και Περιβάλλον

Αιολικά Πάρκα και Περιβάλλον


Της Ελίνας Γαληνού
Η σημασία προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αξιοποίησης του ανέμου, συνδέεται απόλυτα με την προστασία του περιβάλλοντος και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο ή το ηλεκτρικό. Και όσο διαπιστώνεται ότι ο πλανήτης Γή υποφέρει από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση, τόσο η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων και μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος θα κερδίζει έδαφος. Βεβαίως, οι συζητήσεις και τα συνέδρια που οργανώνονται σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική, καταδεικνύουν ότι έχουμε καταληφθεί από μια γενικευμένη ευαισθησία, η οποία όμως δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα.
Η ανθρωπότητα, αφ΄ής στιγμής αποφασίσει να προστατεύσει το περιβάλον, θα πρέπει να είναι έτοιμη για πολλές αλλαγές αφού πρωτύτερα έχει σταθμίσει το κόστος τους. Τα αναφέρουμε αυτά επειδή έχουμε επισημάνει τις αντιδράσεις των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Ελλάδας που έχουν επιλεγεί ως χώροι εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Και πολλές φορές λόγω αυτών των αντιδράσεων, δεν προχώρησε η εφαρμογή του σχεδίου αιολικής ενέργειας στις εν λόγω περιοχές. Οι αρμόδιοι φορείς και λοιποί ενδιαφερόμενοι για την προώθηση ΑΠΕ, αγανακτούν “Μα επιτέλους, δεν ξέρει τι θέλει αυτός ο λαός. Από τη μια φωνάζει ότι το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό κοστίζει δυσβάσταχτα και από την άλλη, παρεμποδίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων…” Αυτή τη σκέψη θα μπορούσε να την κάνει καθένας που δεν γνωρίζει τι σημαίνει εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου μέσα στο φυσικό περιβάλλον!
Ας ξεκινήσουμε από την αισθητική πλευρά. Ενα τέτοιο πάρκο, μοιάζει με δάσος από τερατοιστούς που τραυματίζει το κάθε τοπίο ανεπανόρθωτα. Αυτό σημαίνει ότι αν οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών δεν γίνουν κατόπιν προσεκτικής χωροταξικής μελέτης, κινδυνεύει να καταστραφεί η ομορφιά πολλών βουνών μας ή περιοχών εξαιρέτου φυσικού κάλλους που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς. “Και είναι καλύτερα να παραμείνουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό που και ανθυγιεινά είναι και πανάκριβα;” ίσως ρωτήσουν κάποιοι. Φυσικά όχι. Εκτιμούμε απόλυτα την ιδέα αξιοποίησης φυσικής ενέργειας, αλλά να μην καταστρέψουμε και όση φυσική ομορφιά απέμεινε στη χώρα μας.! Υπάρχουν ένα σωρό περιοχές ανεμώδεις, ξηρές και απόμακρες που δεν χτυπάνε κατ΄ευθείαν στο μάτι του επισκέπη. Αυτές είναι κατάλληλες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αφού η ζημιά που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον είναι ελάχιστη σε σχέση με το όφελος. Οχι όμως να καταστραφούν όμορφες πλαγιές βουνών ή να αναγκαστούν κάτοικοι περιοχών να μετακομίσουν… Οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων θά πρέπει να γίνουν βάσει χωροταξικής μελέτης που θα έχει σταθμίσει πρωτύτερα όλους αυτούς τους παράγοντες και θα αποκλείει πρόχειρες συγκυριακές επιλογές. Γιατί κάπου πρέπει να σκεφτούμε ότι το περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου δεν αντέχει πια άλλες θυσίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube