REAL TIME |

Γενικά θέματα 24 Ιουλίου 2009

Στήριξη στις ΝΑΤΟϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας από τον Τζο Μπάιντεν

Στήριξη στις ΝΑΤΟϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας από τον Τζο Μπάιντεν


Εδραίωση της δημοκρατίας ζήτησε από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι ο Τζο Μπάιντεν

Μετά τις φλόγες στον Καύκασο
Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας ενιαίας Γεωργίας, όμως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την ανάκτηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στον Καύκασο. «Θα σταθούμε δίπλα σας» λέει στην Τιφλίδα· στηρίζει την πορεία της στο ΝΑΤΟ και δίνει διαβεβαιώσεις για την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας.
Μιλώντας ενώπιον του γεωργιανού Κοινοβουλίου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητες τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο και τη Ρωσία να εφαρμόσει την εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την επαρχία.
«Θέλουμε μία Γεωργία ελεύθερη, σίγουρη, δημοκρατική και ενιαία. Είμαστε αντίθετοι με την έννοια των σφαιρών επιρροής που ανάγονται στον 19ο αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τον 21ο» υπογράμμισε, υπονοώντας σαφώς την επιρροή της Ρωσίας στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στηρίζει την επιδίωξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να ενταχθεί στις δομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βεβαιώνοντας παράλληλα πως η επαναπροσέγγιση που επιχειρείται στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας δεν θα έλθει σε βάρος της Τιφλίδας.
Ανάλογη διαβεβαίωση είχε δώσει και την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
«Θα σταθούμε στο πλευρό σας» επανέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπό τις επευφημίες των Γεωργιανών βουλευτών.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης χτύπησαν «κόκκινο» μετά τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία στις 8 Αυγούστου του 2008 για την απόκρουση της απόπειρας ανακατάληψης της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας από τον γεωργιανό κυβερνητικό στρατό.
Μετά τον πόλεμο τα ρωσικά στρατεύματα παρέμειναν στην επαρχία και το Κρεμλίνο προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της έτερης επαρχίας της Αμπχαζίας, αναλαμβάνοντας και τον έλεγχο των συνόρων τους.
Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία «δεν είδε κάτι νέο στην ομιλία του Μπάιντεν».

Ζητά εδραίωση της δημοκρατίας
Κατά την επίσκεψή του ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Γεωργία «πρέπει να πράξει πολύ περισσότερα» για να εδραιώσει τη δημοκρατία. «Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τη δημοκρατία στην Γεωργία» δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση συνάντησης του με τέσσερις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Γεωργίας.
«Έχουμε λάβει μία συγκεκριμένη υπόσχεση από την αμερικανική κυβέρνηση ότι η εξέλιξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων θα καθορίσουν το μέλλον στις σχέσεις ανάμεσα στην Γεωργία και τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Ιράκλι Αλασάνια, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, μετά από τη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε σπεύσει εν όψει της άφιξης του Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σειρά μεταρρυθμίσεων.
Όντας στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τον πόλεμο του Αυγούστου με τη Ρωσία και το μονοπώλιο της εξουσίας, ο Σαακασβίλι πρότεινε σε ομιλία του στη Βουλή τη διενέργεια πρόωρων τοπικών εκλογών, την άμεση εκλογή των δημάρχων και την περικοπή των εξουσιών του προέδρου.
Οι επικριτές του τόνισαν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αποτυγχάνουν να αγγίξουν μείζονα ζητήματα, όπως η είναι οι αποσχισθείσες επαρχίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube