Γενικά θέματα 1 Αυγούστου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ!

Η ΥΠΑΡΞΗ σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έχει εγκαταλειφθεί ως ισχυρό χαρτί διεξαγωγής διπλωματικού αγώνα από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση αδειοδότησης για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παραπέμπεται τεχνηέντως στις ελληνικές καλένδες από την κυβέρνηση Χριστόφια!

Για μια ακόμη φορά ο Χριστόφιας, συνεπής στην υποχωρητική του στάση, ενέδωσε σε πιέσεις και δήθεν για να καταβληθεί η προσπάθεια να εμπλακούν και άλλες χώρες στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθυστερεί την δεύτερη φάση αδειοδότησης, η οποία θα μπορούσε να καταστεί επικερδής για την Κύπρο, οικονομικά, ενεργειακά και κυρίως διπλωματικά.

Για την ιστορία, η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου είχε πετύχει τη σύναψη συμφωνιών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τον Λίβανο και την Αίγυπτο, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ επιδρά και σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης Παπαδόπουλου είχαν φέρει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή των αμερικανών. Συγκεκριμένα η εταιρία Noble αγόρασε τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση ενός «οικοπέδου» στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ μια άλλη αμερικανική εταιρία έχει αρχίσει τις μελέτες, με στόχο να προχωρήσει στην ίδια συμφωνία.

Τα θετικά αποτελέσματα από τις ενέργειες της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου δεν είχαν συνέχεια, καθώς δεν είχε συνέχεια και η διακυβέρνηση του.

Από τότε που ανάλαβε η διακυβέρνηση Χριστόφια, τα πράγματα έχουν τελματωθεί. Οι διαδικασίες, με διάφορες προφάσεις όπως ότι δήθεν κάνουν επαφές για να εμπλέξουν και άλλες χώρες, είναι ανενεργές και το διπλωματικό χαρτί τείνει να χαθεί!

Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε τις παρενοχλήσεις νορβηγικού πλοίου που διεξήγαγε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά πλοία και τις απειλές, τόσο από τουρκικής, όσο και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ταλάτ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε και θα προσπαθήσει ξανά, να εισάγει στις απευθείας συνομιλίες το θέμα αυτό, απειλώντας βεβαίως τον Χριστόφια.

Την υποχωρητικότητα της Χριστόφια επιτείνει η έλλειψη αποφασιστικότητας από την ελληνική εξωτερική, επικεφαλής της οποίας είναι η Ντόρα Μητσοτάκη – Μπακογιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με χλιαρά διαβήματα και παραπονάκια στον καταιγισμό των τουρκικών προκλήσεων, ενώ, όταν επί Τάσσου Παπαδόπουλου ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνηθεί ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, η Αθήνα αρνήθηκε, για να μην προκαλέσει κρίση με την Τουρκία!

Η κυβέρνηση Χριστόφια θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον των αμερικανών για τα κυπριακά πετρέλαια, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα «οικόπεδα» των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ γειτονεύουν. Πως όμως να το πράξει αυτό, όταν ο – υποτίθεται – επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού προσπαθεί να κατευνάσει τον Καρλ Μπιλντ, εξηγώντας του το γιατί υπήρξαν στην Κύπρο αντιδράσεις από τις δηλώσεις αποενοχοποίησης της Τουρκίας, στις οποίες προέβη;

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Χριστόφιας έριξε το θέμα στα ντουλάπια του γραφείου του, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός και θα έρθει το καταστροφικό σχέδιο, η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγκαστεί να το συμπεριλάβει στην οποιαδήποτε διευθέτηση γίνει.
pontiki.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube