Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2009

Ρουμανία: μεγάλη αύξηση στα επισφαλή δάνεια

Ρουμανία: μεγάλη αύξηση στα επισφαλή δάνεια


της Κατερίνας Φίκαρη

Αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών της Ρουμανίας είχε η αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια (δάνεια όπου η καθυστέρηση καταβολής δόσεων υπερβαίνει τις 30 ημέρες), τα οποία αντιστοιχούσαν στο 18% των συνολικών χορηγήσεων τον Απρίλιο, ποσοστό κατά τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο της Πολωνίας, σύμφωνα με έκθεση του ομίλου UniCredit.

Τα εκπρόθεσμα δάνεια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 10,8% το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στις 13 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει στην έκθεσή της η Unicredit. Υψηλά ποσοστά είχαν καταγραφεί επίσης στη Ρωσία (8,9%) και το Καζακστάν (7,5%), του οποίου το ποσοστό έφθασε το 26% το Μάιο.
Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ήταν περισσότερο σταθερή στην κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία). Για παράδειγμα στην Τσεχία και τη Σλοβακία τα εκπρόθεσμα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 4% του συνολικού χαρτοφυλακίου το Μάιο έναντι 3% το περσινό φθινόπωρο.
Στη ρουμανική αγορά, τα εκπρόθεσμα δάνεια αφορούσαν κυρίως επισφαλείς χορηγήσεις σε ιδιώτες. Με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα να ξεπερνούν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου, η υποτίμηση του λέι κατά 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος επηρέασε τη δυνατότητα πολλών δανειοληπτών να καταβάλουν τις δόσεις τους.
Πηγή www.emea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube