Γενικά θέματα 22 Αυγούστου 2009

Η ταυτότητα των μεταναστών

Η ταυτότητα των μεταναστών

Των Θανάση Παναγόπουλου – Νίκου Μορφονιού
Οι 7 στους 10 μετανάστες (70%) σχεδιάζουν να παραμείνουν πάνω από πέντε χρόνια στην Ελλάδα ενώ σχεδόν οι μισοί (46,6%) προτίθενται να μείνουν για πάντα στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως στην πλειονότητά τους θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους και ουσιαστικά μόνο “ξένοι” δεν αισθάνονται, παρά τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές που φροντίζουν παντοιοτρόπως να τους αποξενώνουν.
Αυτό προκύπτει από ειδική δειγματοληπτική έρευνα για τη “Θέση στην Αγορά Εργασίας των Μεταναστών και των Άμεσων Απογόνων τους” που διεξήγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και η οποία διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου με αριθμό 102/2007, στον οποίο ορίζονται ο πληθυσμός που θα ερευνηθεί και τα χαρακτηριστικά για τα οποία θα συλλεχθούν πληροφορίες.
Η έρευνα διεξήχθη με βάση τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν σε άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά και με δείγμα 55.733 ατόμων που διέμεναν σε 26.628 διαφορετικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα άτομα, κατ’ αρχην, με ξένη ιθαγένεια εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό ανεργίας (6.3%) και μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης (68%). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αναλογικά συμμετέχουν περισσότερο στις εργατικές εισφορές σε σχέση με τους Έλληνες οι οποίοι απολαμβάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την ανταποδοτικότητα του κράτους σε σχέση με το τι προσφέρουν ως εργασία.
Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ήρθε στην Ελλάδα για να βρει εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 12 νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (60,4%), καθώς και στους άντρες ανεξαρτήτως χώρας γέννησης (67,3%). Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 15 παλαιές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν κατά πλειοψηφία (59,8%) ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους (γάμος με Έλληνα / Ελληνίδα ή άλλος λόγος).
Τα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας εκτιμώνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε 540.345 (6,5%), ποσοστό που αφορά τους νόμιμα διαμένοντες. Αν στους αριθμούς αυτούς συνυπολογιστούν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα τα οποία οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ανέρχονται περίπου στις 200.000, καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος πως οι ξένοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε υπερμεγέθη ποσοστά (πως φτάνουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο….) και κυρίως αποδομούνται οι υστερικές, φοβικές κορώνες πως στη χώρα μας “δεν χωράνε άλλοι μεταναστες”, κ.λπ.
Ο επιδιωκόμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα διαφοροποιείται ανάλογα με την ιθαγένεια των ερευνηθέντων. Τα άτομα με ιθαγένεια μιας από τις «παλαιές χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν, κατά πλειονότητα, να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα (64,2%). Το μικρότερο ποσοστό ατόμων που σχεδιάζουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (34%) εμφανίζεται μεταξύ των ατόμων που έχουν ιθαγένεια μιας από τις «νέες χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποσοστό μικρότερο από το 47,9% των υπολοίπων χωρών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα προς τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αν τους προσφέρθηκε κατά τα πρώτα δύο χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα κάποια βοήθεια για την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας (αν τους προσφέρθηκε η δυνατότητα να παρακολούθησαν κάποια μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.). Συνολικά, μόνο το 9,9% χρησιμοποίησε κάποια βοηθητική υπηρεσία. Το ποσοστό είναι σχετικά υψηλότερο μεταξύ των ανέργων (12,1%) και των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,1%)
Να σημειώσουμε, τέλος, πως με βάση τα ευρήματα της ΕΣΥΕ, τα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο σε σχέση με τα άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ανεξαρτήτως αν τα τελευταία έχουν έναν τουλάχιστον γονέα γεννημένο στην Ελλάδα, είτε και οι δυο γονείς τους έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Πηγή: Αυγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube