REAL TIME |

Γενικά θέματα 23 Αυγούστου 2009

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με μένα

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με μένα


Της Τολγκά Σαρντάν (Tolga Şardan)
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Οτζαλάν:
-Ο Μπαχτσελί δεν έχει δύναμη, απλά βγάζει άναρθρες κραυγές. Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μάζεψε τους Γκρίζους Λύκους και πήγαινε στο όρος Κανδήλι. Όταν έλθει η ώρα, θα ζητήσω λογαριασμό για όλα αυτά.
-Αν νομίζετε ότι μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ, λύστε το. Υπάρχει κανείς που να σας εμποδίζει; Δεν έχετε κανένα παιδί μπροστά σας. Αν θέλετε αν θέλετε αποτελειώστε εκείνους που είναι στο βουνό, αποτελειώστε το DTP, θα το καταφέρετε; Δεν ξέρω.

Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν που είναι έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κουρδικού προβλήματος θα πρέπει να γίνουν με τον ίδιον. Αποκαλύφθηκε ότι ο Οτζαλάν είπε: “Πρέπει να διαπραγματευτώ με την Ασφάλεια επί 90 ημέρες. Για να λυθεί η στρατιωτική διάσταση του ζητήματος πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επί 45 ημέρες”.
Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του Οδικού Χάρτη που συνέταξε ο Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού, δημοσιεύθηκαν (από κουρδικό πρακτορείο) τα πρακτικά των συνομιλιών που είχε ο Οτζαλάν με τους δικηγόρους του στις 31 Ιουλίου 2009.

Ούτε ο Γιασάρ Κεμάλ μπορεί να αντιληφθεί το θέμα
Το ζήτημα δεν είναι αν θα μου δοθεί αμνηστεία. Είναι πολύ πιο βαθύ. Εγώ έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου επί δέκα χρόνια για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Στην Τουρκία κανείς διανοούμενος, συμπεριλαμβανομένου και του Γιασάρ Κεμάλ, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το βάθος του ζητήματος. Τώρα θα αρχίσει μια κοινωνική συναίνεση ή διαπραγματεύσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει.

Θα επιλύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ;
Εμένα δεν με εκπροσωπεί ούτε το DTP ούτε το PKK, ούτε κανείς άλλος φορέας. Για παράδειγμα θα επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ; Σας εμποδίζει κανείς; Λύστε το. Αν είναι να το επιλύσετε με αυτόν τον τρόπο, κάντε το… Σε καμία περίπτωση εμένα δεν με εκπροσωπεί το DTP… Δεν έχουν μπροστά τους κανένα παιδί… Αν θέλετε αν θέλετε αποτελειώστε εκείνους που είναι στο βουνό, αποτελειώστε το DTP, θα το καταφέρετε; Θα κερδίσετε, θα χάσετε, αυτό δεν το ξέρω.

45-90 ημέρες διαπραγματεύσεις
Θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις με την ασφάλεια επί εννενήντα ημέρες. Μετά από τις διαπραγματεύσεις αυτές μπορούμε να φθάσουμε σε σημείο επίλυσης του προβλήματος στο σκέλος που αφορά το ζήτημα της ασφάλειας. Όσον δε αφορά το σκέλος που αφορά τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις επί σαρανταπέντε ημέρες. Αυτά είναι πολύ λεπτά ζητήματα. Όπως είπα, για να προσεγγίσουμε τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις επί 45-90 ημέρες. Θα πρέπει να είμαι σε θέση να συζητήσω, να διαπραγματευτώ για το θέμα. Υπάρχουν και οι άλλες διαστάσεις του ζητήματος, οι κοινωνικές, οι πολιτισμικές, οι οικονομικές, εέινες ούτε κά τις παίρνω στο στόμα μου. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν ξεχωριστά.

Η εκτέλεση του Ροβεσπιέρου
Λέγεται ότι το Κουρδικό ζήτημα πέρασε δύσκολα και άφησε πολλούς πόνους. Σωστό είναι αυτό, είχαμε συγκρούσεις, οι πραγματικές όμως συγκρούσεις θα γίνουν από τούδε και στο εξής, αφού ανακοινώσω τον Οδικό Χάρτη και αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση. Αν δεν προσεγγίσουμε το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα, δεν έχω να κάνω και πολλά πράγματα. Να αναφερθώ σε δυο χρονολογίες. Η πρώτη είναι το 1789 και οι εξελίξεις που ακολούθησαν. Ειδικά οι εξελίξεις, οι εσωτερικές συμπλοκές που έλαβαν χώρα τη διετία 1792-94.
Πρόκειται για τις φοβερές συγκρούσεις που οδήγησαν στην εκτέλεση του Ροβεσπιέρου και των συντρόφων του. Η δεύτερη περίοδος αφορά τα γεγονότα και τις μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις του 1917-18 και του 1922. Μετά την επανάσταση υπήρχαν μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις.
Εδώ θα πρέπει να αναλύσουμε πολύ καλά αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε μας. Θα πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Οι διαστάσεις αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης είναι τεράστιες.

Σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι στο πόδι
Όσα έλαβαν χώρα προιν τη γαλλική επανάσταση και την επανάσταση των μπολσεβίκων, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα θα συμβούν σε μας. Τότε οι γάλλοι ήταν είκοσι εκατομμύρια και οι ρώσοι σαράντα. Και πάλι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το λαό. Στον αγώνα μας, όμως, υπάρχουν σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι. Υπάρχουν τμήματα του κουρδικού αλού που έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Πώς μπορείς να σταματήσεις και να σταθείς μπροστά σε σαράντα εκατομμύρια Κούρδους; Όταν ξεσηκωθούν σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, ούτε το κράτος, ούτε οι μηχανισμοί του. Και το ΡΚΚ θα κρίνει και βγάλει τη δική του απόφαση σε σχέση με αυτό.

Ο τουρκικός στρατός να μην εμπιστεύεται και πολύ τον εαυτό του
Ο τουρκικός στρατός πρέπει να το καταλάβει καλά αυτό και να μην σταθεί εμπόδιο στις εξελίξεις. Ο στρατός δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται και πολύ τον εαυτό του. Να μη θεωρεί ότι είναι και τόσο ισχυρός. Αν δημιουργηθεί μια χαοτική, συγκρουσιακή κατάσταση, αν ο στρατός σταθεί εμπόδιο στη λύση, τότε θα διαλυθεί και ο ίδιος. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

Πώς θα κατεβάσουν τους αντάρτες από το βουνό;
(Ακούγοντας την είδηση ότι σχεδιάζεται ο αφοπλισμός και η εγκατάσταση των ηγετών των ανταρτικών δυνάμεων του ΡΚΚ σε τρίτη χώρα)
Πώς θα τους κατεβάσουν από το βουνό; Πώς θα πάνε να τους κατεβάσουν. Αυτά δεν γίνονται έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Μπαχτσελί μιλάει πολύ
Ο Μπαχτσελί μιλάει πολύ. (Εκνευρισμένος πολύ) Γιατί δεν καταλαβάινει ο Μπαχτσελί; Δεν έχει δύναμη, το ξέρει και ο ίδιος. Αυτό που θέλει να κάνει το ξέρει όλος ο κόσμος… Μπαχτσελί, αν έχετε τόση δύναμη, αν εμπιστεύεστε τις δυνάμεις σας, ας σας ανακυρήξουμε αρχιστράτηγο. Μαζέψτε το στρατό των Γκρίζων Λύκων πoυ έχετε και πηγαίνετε στο όρος Κανδήλι. Να δούμε τί θα καταφέρετε. Και τώρα δεν έχετε δύναμη. Βγάζετε άναρθρες κραυγές. Είστε υποχρεωμένοι να καταλάβετε. Και όταν έλθει η στιγμή, θα ζητήσω λογαριασμό για όλα αυτά.

Δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης
Ο Οτζαλάν αξιολόγησε τα δημοσιεύματα ορισμένων δημοσιογράφων και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του δοθεί αμνηστεία.
Αμνηστία; Μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μου δοθεί ή όχι αμνηστεία. Τί είναι αυτά που γράφουν; Να τους μεταφέρετε σωστά τις απόψεις μου. Δεν θα κάνουμε παζάρια, θα επιδιωχθεί η κοινωνική συναίνεση ή θα ΄γινουν διαπραγματεύσεις.

Τα πρακτικά της συνομιλίας του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του την 31η Ιουλίου, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı (ANF).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube