Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 26 Αυγούστου 2009

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ καλεί την Άγκυρα να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, πως η Τουρκία πρέπει να διευρύνει την εντολή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν και να συμμετάσχει στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στη χώρα αυτή.
«Προφανώς έγκειται στους συμμάχους (του ΝΑΤΟ) να αποφασίζουν με ποιο τρόπο συμβάλλουν στις επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας στη Μιλιέτ.
«Όμως», πρόσθεσε, «η αποστολή μάχιμων στρατευμάτων στη χώρα αυτή θα γινόταν δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση».
Η Τουρκία έχει αναπτύξει περίπου 730 στρατιώτες του πεζικού στο πλαίσιο της ISAF, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια, της οποίας άσκησε επανειλημμένα τη διοίκηση. Η αποστολή των τουρκικών δυνάμεων περιορίζεται στην Καμπούλ και τα περίχωρά της.
Η Τουρκία έχει κάνει γνωστό ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, όμως θέλει οι τουρκικές δυνάμεις να παραμείνουν στην Καμπούλ. Εκτιμά ότι η προσπάθειά της πρέπει να γίνει σε τομείς άλλους από τους καθαρά στρατιωτικούς, όπως η εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών, καθώς και η αρωγή στην παιδεία και στην υγεία.
Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι αν βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα στρατιωτικοί από μια μουσουλμανική χώρα, αυτό θα βοηθούσε να πειστούν άλλα μουσουλμανικά πως έθνη ότι δεν πρόκειται για ένα θρησκευτικό πόλεμο, αλλά για αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Ο Ράσμουσεν ο οποίος, ως πρωθυπουργός της Δανίας, είχε υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, είχε επίσης προκαλέσει έντονη διαμάχη με τις μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του δανικού Τύπου να δημοσιεύσει σκίτσα με τον Μωάμεθ.
«Επιθυμώ να αποκαταστήσω στενούς δεσμούς με τους συμμάχους μας στο πλαίσιο του Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ενώ η Τουρκία είχε αντιταχθεί στο διορισμό του επικεφαλής της συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Άγκυρα για μια επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube