Γενικά θέματα 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τα στάτους κβο του Νταβούτογλου

Τα στάτους κβο του Νταβούτογλου

Το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να παραγκωνιστεί μονάχα με τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων κάτω από τη στέγη της ίδιας Βουλής στο πλαίσιο του συνεταιρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά ούτε εσύ το ζήτησες αυτό Ελληνοκύπριε αδελφέ, όπως δεν το ζήτησε και η τουρκική πλευρά. Μήπως τώρα είσαι έτοιμος για χειρότερα; Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να βγει μέσα από τα βαθιά πηγάδια που τον έριξε η Τουρκία. Όπως πάνε τα πράγματα, ούτε ο Χριστόφιας θα μπορέσει να βγει.

Τα στάτους κβο του Νταβούτογλου

Έγινε συνήθεια η χρήση της λέξης στάτους κβο. Και πολλοί τη χρησιμοποιούν στα κουτουρού. Δεν είναι φανερό τι εννοούν. Στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί τρία στάτους κβο, όχι ένα. Το ένα είναι το στάτους κβο ολόκληρης της Κύπρου. Το άλλο είναι εκείνο του νότου και το τρίτο αυτό του βορρά. Προκαλούν σύγχυση αναφορές που γίνονται χωρίς να διαχωρίζονται αυτά. Ακριβώς όπως συνέβη και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη στάτους κβο. Ένας προσεχτικός αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ τους και μπορεί αμέσως να καταλάβει ότι δεν είναι ίδια όλα τα στάτους κβο που αναφέρθηκαν. Ουσιαστικά, ο Νταβούτογλου αναφέρεται σε δύο στάτους κβο, όχι σε ένα. Το ένα είναι το στάτους κβο της Κύπρου και το άλλο αυτό της ΤΔΒΚ. Λέει το εξής: «Το στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να μετατραπεί πλέον σε μια μόνιμη ειρήνη». Όμως μετά από αυτό λέει και το εξής: «Αν δεν υπάρξει λύση, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί έτσι το στάτους κβο». Το στάτους κβο το οποίο εννοεί στην πρώτη πρόταση ο Νταβούτογλου είναι εκείνο που υπάρχει στην Κύπρο. Στη δε δεύτερη πρόταση εννοεί μόνο το στάτους κβο στο βορρά. Όσοι δεν κάνουν αυτό το διαχωρισμό μπορεί να θεωρήσουν τον Νταβούτογλου ως κάποιον που επιθυμεί να αλλάξει το στάτους κβο στο νησί.

Όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Παρά το γεγονός ότι είναι διαφορετικά, οδηγούν στο ίδιο σημείο τα στάτους κβο του Νταβούτογλου. Και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό αν λεγόταν ότι είναι οπαδός του στάτους κβο. Θέλει σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση του υφιστάμενου στάτους κβο και στις δύο περιπτώσεις. Είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία. Τι σημαίνει «να μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη το στάτους κβο στην Κύπρο»; Σημαίνει να συμφωνήσουμε χωρίς να χαλάσουμε και πολύ την υφιστάμενη δομή, να την επισημοποιήσουμε. Να μην γκρεμιστεί το στάτους κβο. Να μονιμοποιηθεί. Να επισημοποιηθεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο Νταβούτογλου αφήνει κατά μέρος το στάτους κβο της Κύπρου και περνάει στο στάτους κβο της ΤΔΒΚ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε συνέχιση του στάτους κβο αυτού», λέει. Τι θα γίνει τότε; Θα αρθούν οι απομονώσεις. Οι Τουρκοκύπριοι θα απαλλαχτούν από την απομόνωση κάτω από την προστασία της Τουρκίας. Έστω και αν δεν αναγνωριστούν, θα ανοιχτούν προς τον κόσμο και θα ανακουφιστούν δηλαδή. Σίγουρα εννοεί το μοντέλο της Ταϊβάν. Και βεβαίως απειλεί την ελληνική πλευρά. Ανοιχτά της λέει το εξής: «Ή θα αποδεχτείς τους όρους μου και θα συμφωνήσεις μαζί μου ή δεν θα φταίω εγώ γιΆ αυτό που θα συμβεί».

Σε όλες του τις δηλώσεις ο Νταβούτογλου μιλάει για «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» όταν αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, παραβιάζει αυτό τον κανόνα σε ένα θέμα και μόνο όταν μιλάει γιΆ αυτό χρησιμοποιεί την ορθή έκφραση. Πρόκειται για το θέμα των εγγυήσεων. Όταν έρχεται η σειρά των εγγυήσεων, δεν μιλάει για «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Κάνει λόγο για το «Κράτος της Κύπρου». Διότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. ‘Αλλωστε, δεν υπάρχει τέτοιο κράτος στον κόσμο. Είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν αρνηθεί την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σαν να αρνείται τον εαυτό της η Τουρκία. Όμως, αν θέλετε να σας πω την αλήθεια, δεν μπορούν να αγνοηθούν αυτά που λέει στο θέμα των εγγυήσεων.

Δίδει μια λογική απάντηση, τόσο στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για το αίτημα για άρση των εγγυήσεων. Λέει το εξής: «Αν αρθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, θα αρθεί και το Κυπριακό Κράτος». Ιδού αγαπητέ Χριστόφια. Αυτό ήταν που προσπαθούσαμε να σου εξηγήσουμε και εμείς τόσο καιρό. Αλλά φαίνεται πως δεν τα καταφέραμε. Δεν ταιριάζει από τη μια να αντιτίθεσαι στην παρθενογένεση και από την άλλη να ζητάς την άρση των εγγυήσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με το αίτημα του Ταλάτ που θέλει από τη μια παρθενογένεση και από την άλλη συνέχιση των ίδιων εγγυήσεων.

Το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να παραγκωνιστεί μονάχα με τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων κάτω από τη στέγη της ίδιας Βουλής στο πλαίσιο του συνεταιρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά ούτε εσύ το ζήτησες αυτό Ελληνοκύπριε αδελφέ, όπως δεν το ζήτησε και η τουρκική πλευρά. Μήπως τώρα είσαι έτοιμος για χειρότερα; Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να βγει μέσα από τα βαθιά πηγάδια που τον έριξε η Τουρκία. Όπως πάνε τα πράγματα, ούτε ο Χριστόφιας θα μπορέσει να βγει.

Σενέρ Λεβέντ
Κωδικός άρθρου: 893893
ΠΟΛΙΤΗΣ – 03/09/2009, Σελίδα: 13

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube